REAKCIJA VELIBORA DŽOMIĆA NA POTEZ VUKOVIĆA: Odluka o poklanjanju zemljišta Crkve Svetog Đorđa u sukobu sa moralom, pravdom i logikom!

V.K.

19. 10. 2020. u 18:19

РЕАКЦИЈА ВЕЛИБОРА ЏОМИЋА НА ПОТЕЗ ВУКОВИЋА: Одлука о поклањању земљишта Цркве Светог Ђорђа у сукобу са моралом, правдом и логиком!

Foto: Svetigora

- GLAVNI grad Podgorica, oličen u ličnosti gradonačelnika dr Ivana Vukovića, saopštenjem je bez šminke, ogoljeno prikazao kako se upravlja Glavnim gradom protivno Ustavu i pravnom poretku Crne Gore.

- Poražavajući je navod da je Glavni grad "doneo odluku da za ovu namenu (poklonu tzv. CPC – prim. V.DŽ.) opredeli državno zemljište koje se nalazi na drugom kraju brda Gorica, daleko od Crkve Svetog Đorđa".

- Odluka nije doneta na zakonom i statutom Glavnog grada propisani način nego tek treba da se nađe na dnevnom redu Skupštine Glavnog grada krajem ovog meseca. Gradonačelnik nam je, zapravo, otkrio da se odluke ne donose od nadležnog nego od nenadležnog organa. Evidentno je da se ovakvim nasiljem nad pravom Skupština Glavnog grada lišava svojih zakonom i statutom propisanih nadležnosti. Nisam u saznanju da su ovakva bahatost i bezakonje do sada javno obznanjivani i to, kako je navedeno, "zbog objektivnog informisanja javnosti" - navodi se u reagovanju protojereja–stavfrofora dr Velibora DŽomića, starešine Crve Svetog Đorđa i arhijerejski namesnik podgoričko-kolašinski, nakon izjave gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića.

- Slažem se da je javnost konačno morala da sazna kako gradonačelnik Vuković upravlja Glavnim gradom pretvarajući ga u privatnu prćiju i da je konačno u vezi ovoga objektivno informisana - nastavlja dalje DŽomić, dodajući da je gradonačelnik Vuković u saopštenju pričao samo o onome što nije problematizovano.

- Jedini "argument" mu je sadržan u navodu da je predmetno zemljište, inače oduzeto od Crkve Svetog Đorđa, "daleko od crkve". Vidi se da gradonačelniku, koji ističe da je Podgorica postala metropola, očevidno nije jasno ni šta je blizu, a ni šta je daleko. Šta je to daleko pod Goricom? I, ako je daleko, zašto je onda predmet istog DUP-a? Uzgred, od kako je gradonačelnik, Vuković nijednom nije posetio Crkvu Svetog Đorđa kao najstariji aktivni verski objekat i kulturno dobro iz čega se zaključuje da mu je ona tako daleko bez obzira što se nalazi na manje od 300 metara od njegovog kabineta.

- Odluka o poklanjanju zemljišta jednog novoformiranoj verskoj zajednici koja nema

nikakve veze sa Pravoslavnom Crkve jeste u sukobu sa moralom, ali to ostavljamo građanima i javnosti na sud - kategoričan je DŽomić, dodajući da odluka o poklanjanju zemljišta koje je oduzeto od Crkve Svetog Đorđa, i to prema relevantnim dokazima i predratnim tapijama, jeste u sukobu i sa moralom, i sa pravdom i sa logikom.

- O tome, naravno, nije napisana nijedna reč u saopštenju Glavnog grada. Ponavljam da ćemo iskoristiti sva pravna sredstva da sprečimo Vukovićevo bezakonje. Razmeru Vukovićeve prevare sa oduzetom crkvenom imovinom najbolje prikazuje DUP "Nova varoš 2", koji je usvojen u toku njegovog mandatnog perioda. Naime, u tom DUP-u su

verski objekti objašnjeni sa oznakom "VO" i pojašnjeni kao "površina za verske objekte". Oduzete crkvene parcele (br. 2280/4 i 2280/7 iz lista nepokretnosti br. 5791 KO Podgorica II) koje se trenutno vode na državu, o kojima je Vuković, kako priznaje, doneo odluku bez održane Skupštine Glavnog grada, označene su kao "MN" i pojašnjene kao "površine za mešovite namene". Jedini površina koja je namenjena za verski objekat pod Goricom jeste ona na kojoj se nalazi Crkva Svetog Đorđa sa grobljem. Ali, u DUP-u su parcele koje su naciljane za Vukovićevu transakciju označene oznakom "MN". Znači li to da svaka parcela pod Goricom koja je označena sa "MN" može da bude namenjena za neki verski objekat ukoliko to Vukoviću padne na pamet? Ako su bili opredeljeni da se na navedenim parcelama planira verski objekat onda se postavlja pitanje: zašto parcele nisu jasno označene za versku namenu? Na površinama mešovite namene može da se gradi verski objekat samo pod uslovom da to traže stanovnici koji žive u zahvatu tog DUP-a. Naravno, ni toga nema, ali to ne obavezuje Vukovića.

- Nije Mitropolija Crnogorsko-Primorska jedina koja ima pravo da postoji u Podgorici i Crnoj Gori i nikada, bez obzira što Vuković pokušava da podmeće, to nisam rekao ni javno, ni privatno. Ali, Mitropolija je jedina još 2006. godine iskazala nameru i pokrenula postupak za kupovinu parcele na kojoj je planiran verski objekat na Koniku. Umesto da se postupak okonča radi izgradnje Crkve Svetog Vasilija Ostroškog, gradska administracija je ušla u postupak izdavanja predmetne parcele za izgradnju auto-perionice!?! Uzgred, Vuković ne razlikuje šta je "dobijanje lokacije", a šta je poklanjanje zemljišta. Za njega je to sve isto! Naravno, Vuković se nije osvrnuo ni na to što Podgorica nema gradsku bolnicu i to u ovakvoj epidemiološkoj situaciji čiji se kraj i bilansi ne naziru, a sada ga javno pitam zašto ne postupa po merama koje su propisane DUP-om (str. 102) u cilju zaštite starog groblja pod Goricom. Na kraju, Vuković može i ima pravo da poklanja svoju đedovinu, ali nema pravo da poklanja zemljište koje je oduzeto od Crkve Svetog Đorđa - poručuje Veibor DŽomić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)