NOVIM "LITIJAMA" U ODBRANU SINJAJEVINE: Crna Gora opet na nogama zbog vojne vežbe zakazane na čuvenoj planini

V. KADIĆ

19. 10. 2020. u 11:00

DA li će 23. oktobra pašnjaci na crnogorskoj planinskoj lepotici biti pod desantom minobacača Vojske Crne Gore, uprkos protivljenju žitelja tog kraja, stočara, ekologa, političara, crkvenih velikodostojnika?

НОВИМ ЛИТИЈАМА У ОДБРАНУ СИЊАЈЕВИНЕ: Црна Гора опет на ногама због војне вежбе заказане на чувеној планини

Foto S. Golović

Odlazeći ministar odbrane Predrag Bošković ne odustaje od vojne vežbe koja bi trebalo da počne danas i traje do četvrtka. Upravo tog dana, po programu, predviđeno je "testiranje" minobacača od 82 mm i 120 mm. To je bio dovoljan razlog da se branioci Sinjajevine okupe na "poligonu" i pod šatorima ili u vrećama za spavanje, kraj logorske vatre, provode dane i noći poručujući "Ne damo Sinjajevinu".

Iz vojnog resursa tvrde da ničim neće biti dovedena u pitanje životna sredina.

- Reč je o politikantskim i neutemeljenim tvrdnjama - kategoričan je ministar Bošković.

PODRŠKA Dritan Abazović, lider građanskog pokreta URA, sa građanima na planinskoj lepotici, Foto GP URA

Međutim, tako ne misli mandatar nove vlade, Zdravko Krivokapić:

- Čuvari Crne Gore i njenog suvereniteta danas su meštani Sinjajevine, a ne bahati pojedinci iz odlazeće vlasti, koji lažnim parolama pravdaju svoje greške. Vlast koja je uspela da suprotstavi svoj narod vojsci tog istog naroda, morala je da ode! - napisao je Krivokapić na "Tviteru".

JOANIKIJE: SVETA I BLAGOSLOVENA

EPISKOP budimljansko-nikšićki Joanikije poručio je da će najavljena vojna vežba na Sinjajevini, ukoliko bude izvedena, ugroziti jedinstvenu prirodnu sredinu:

Foto K. Mihajlović

- Planina koja je u središtu sazvežđa velikih i drevnih svetinja, od manastira Morače, Dobrilovine, Svetih Arhanđela na Tari, do Podmalinska i Bijele, i sama je sveta i blagoslovena, i ne sme se skrnaviti i trovati. Kroz celu našu prošlost ona je kao majka hranila pokolenja naših predaka, bila pribežište i utočište mnogim borcima za slobodu. Kontaminirati vojnim dejstvima ovu planinu koja po svom geografskom položaju predstavlja srce Crne Gore znači zagaditi i najvažnije reke: Moraču, Taru, Komarnicu i Pivu.

U međuvremenu je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović pružio podršku okupljenom narodu.

- Uz pomoć Zelenih Evrope i građana ovaj posao će biti završen u njihovu korist, a na štetu bahatih ministara koji su zamislili mračne planove za Sinjajevinu i verovatno ušli u neke korupcionaške radnje - kazao je Abazović, poručujući da nikakvi vojni poligoni i vežbe nisu potrebni na ovoj planini i pozvao vojsku i vojnike da se pridruže u odbrani države.

Celzijus se ovih dana primakao nultom podeljku, pogotovo noću, pa na nadmorskoj visini od preko 2.000 metara nije ugodno boraviti ni usred leta, a kamoli ovih dana.

- Ljudi su ušli na prostor na kojem je planirana vežba. Tamo ih je oko 150. U toku je sakupljanje peticije da sačuvamo Sinjajevinu, u saradnji sa partnerima iz Evropske unije. Cilj nam je da sakupimo 30.000 potpisa, i na dobrom smo putu to da ostvarimo - kaže za "Novosti" Aleksandar Perović, direktor ekološkog pokreta "Ozon". - Na ugroženom području organizovaćemo straže. Narod neće dozvoliti da padaju mine po pašnjacima gde njihova stoka pase. Vojska je uvek bila uz narod, ali ministar Bošković ponižava i vojsku i narod.

Koalicija za održivi razvoj (KOR) podnela je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv Predraga Boškovića, "odlazećeg ministra odbrane i šefa organizovane kriminalne grupe, i N. N. lica, članova te kriminalne grupe zbog kršenja Ustava Crne Gore, pripremom više krivičnih dela iz oblasti zaštite životne sredine". I Građanska inicijativa "Sačuvajmo Sinjajevinu" obratila se Delegaciji EU u Podgorici zahtevajući da "urgiraju" kod Ministarstva odbrane da vojna vežba bude odložena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?