MITROPOLIT AMFILOHIJE: Oni koji su do sad vladali Crnom Gorom su obezboženi

V.K.

21. 09. 2020. u 11:43

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Они који су до сад владали Црном Гором су обезбожени

Foto: D. Milovanović

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je onima koji su do sada vladali da ne prete da će da ruše i odlaze u šume, jer su svi rušitelji otišli u nepovrat.

On je ponovio da neće odustati da bude obnovljena svetinja na Lovćenu i da bude izgrađen hram Svete Trojice iznad Cetinjskog manastira.

- Crkva Božja je stradala kroz vekove, strada i danas. Sami znate kakvo je gonjenje crkve bilo u ono vreme, kada su vladali bezbožnici, koji su rušili i odgonili narod od crkve. Zabranjivali da se ide Božjim putem. A ovi koji su do sada vladali Crnom Gorom, oni su njihovi naslednici, koji su obezboženi hteli da stvaraju svoju crkvu. Kakvo je to bezumlje. Sa jedne strane to svedoči da je u njihovoj svesti prisutno da bez crkve, Hristove, pravoslavne crkve nema opstanka ovoj državi, ovom narodu. Samo što nisu shvatili da treba da se vrate toj crkvi, kazao je vladika Amfilohije na slavi Manastira Podlastva kod Budve.
- To što traže neku crkvu, to je pokazatelj da imaju nečega u sebi dobroga i blagoslovenoga, samo ako to dobro i blagosloveno prihvate i vrate se svojim precima Petrovićima. Ne preteći da će da ruše, da beže u šume i da odatle nastave rušenje. Ovde u Crnoj Gori se gradi i izgrađuje kroz vekove. Svi rušitelji su otišli u nepovrat. Ono što su rušili, svetinje Božje, sve se to obnavlja u ovo naše vreme, kazao je Amfilohije. –Daće Bog da se obnovi i srušena svetinja na Lovćenu Svetog Petra Cetinjskog. Da se obnove i druge svetinje - Prevlaka Grbaljska. U isto vreme da se sagradi i onaj hram iz vremena kralja Nikole iz 1910. Eno imam kamen temeljac, dođite kod mene u Mitropoliju, u kabinet da vam pokažem kamen temeljac na kome piše "u vrijeme Kralja Nikole Petrovića ovaj hram sazida car Nikolaj II avgusta 1910. godine". Taj kamen ako Bog da mi ćemo ga ugraditi u onaj hram koji će biti sagrađen iznad Cetinjskog manastira. Možda bi ovi hteli da tamo da nastave da vešaju turske glave, tamo je bila tabla na kojoj su vešane turske glave u ona nesrećna vremena. Mi hoćemo da na mesto te table i tog vešanja glava, pa čak i neprijateljskih, da tu postavimo hram Svete trojice i tu preselimo ove tri svehrišćanske svetinje da budu izmad moštiju Svetog Petra Cetinjskoga. Da bi se onda sabirali oko tih svetinja, ne samo mi koji smo ovdje , nego svi drugi ljudi, zamaljski narodi istoka i zapada”, rekao je mitropolit Amfilohije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

prellee

21.09.2020. 12:12

Bravo gospodine Amfilohije, baš tako kako si rekao. Treba se vratiti svojoj, Pravoslavnoj vjeri a ne praviti novu vjeru. To može raditi samo bezbožnik, nevjernik i čovjek sluga đavla. Ne prihvatiti vjeru djedova, svojih očeva, taj ništa ne razumije i remetilački je faktor, a zašto!? Zato što je Zapad napravio poslije raspada EX-YU sve na štetu Srpskog naroda. U Hvratskoj protjerani, u BiH se konstantno proglašavaju zločincima, u Crnoj Gori ih ne priznaju, u Makedoniji ih skoro i nema, na Kosovu protjerani i onda Srbi remetilački faktor! Srbima su napravljeni uslovi za nemogući razvoj i opstanak i on se pita nešto. Ograničena kreatura koja ne razvija dobre i razumne odnose, nego samo širi mržnju, jer preko nje i OPSTAJE. Rušitelji a ne stvaraoci dobrih odnosa između bratskog naroda, Srba i Crnogoraca moraju da odu, moraju da se uklone, a Milo je jedan od njih.

Miro

22.09.2020. 00:50

Мило атеиста се обевезује испред његове комустичке партије ДПС, да ће да створи Црногорску православну аутокефалну цркву. А касније каже драматично изјавњује да ће да се бори за Црнорорски независну цкрвку до његовог последњег даха. Ово је типичан пример врхунске хипокризије да се атеиста обавезује да ће да оснује цркву али за кога, каа је он безбожац. Укратко, лаше и народ и самога себе. Није никакво чудо да га је већински народ надгласао на изборима