ELEKTROŠOKOM DO PRIZNANJA? HRA traži od VDT da ispita optužbe na račun policije

S. ĐOKIĆ

15. 07. 2020. u 10:22

AKCIJA za ljudska prava (HRA) uputila je apel v. d. vrhovnog državnog tužioca Ivici Stankoviću da se hitno istraže prijave Podgoričana Jovana Grujičića, Benjamina Mugoše i M. B., u kojima oni tvrde da su pripadnici podgoričke policije, nakon privođenja zbog sumnje da su učesnici "bombaškog napada" na lokal "Grand" i kuću Duška Golubovića, nekadašnjeg službenika ANB, sada Uprave policije, od njih iznuđivali iskaze primenjujući svirepe tehnike mučenja.

ЕЛЕКТРОШОКОМ ДО ПРИЗНАЊА? ХРА тражи од ВДТ да испита оптужбе на рачун полиције

Foto Depozitfoto

Navlačenje pancirnih prsluka na gornji deo tela i prebijanjem bejzbol palicama preko njih, udaranje po tabanima, upotreba elektrošokera na više delova tela, uključujući genitalije, davljenje plastičnom kesom, šamaranje, repetiranje pištolja, su samo neki od opisa prijava mučenja i iznude priznanja trojice građana koji su za to optužili policiju.

- Iako su sva tri slučaja mučenja prijavljena 26. maja, 28. maja, odnosno 4. juna, i obezbeđeni su nalazi o povredama, nadležno Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici do danas nije saopštilo da je pokrenulo istragu protiv bilo kog policijskog službenika, niti su podnosioci prijava obavešteni o radnjama koje tužilaštvo preduzima - navode iz HRA.

Dodaju da istraga ovog slučaja zaslužuje posebnu pažnju jer je Evropski komitet za sprečavanje mučenja (CPT) u prethodna dva izveštaja o posetama Crnoj Gori upozoravao na zlostavljanje u crnogorskoj policiji uz upotrebu elektrošokova, kao i na to da je primena zlostavljanja prihvaćena praksa među kriminalističkim inspektorima.

Iz HRA dodaju da je u ovom slučaju prvo priveden navodni svedok, M. B., u Tivtu, 25. maja 2020.

PROPUSTI KOJI ZABRINjAVAJU

HRA izražava posebnu zabrinutost zbog toga što je Grujičić u vreme hapšenja morao da uživa posebnu zaštitu kao psihijatrijski pacijent. Posebno je važno ispitati navode porodice da je uprava SPB, mimo pravila struke i uobičajenog postupanja u sličnim slučajevima, Grujičiću uskratila propisanu terapiju i omogućila da ga policija odvede sa lečenja u bolnici. Posebno zabrinjava i deo prijave u kojem se ukazuje da je Grujičić odvraćen od toga da advokat prisustvuje njegovom saslušanju u policiji i kod tužioca.

- Njega su službenici CB Tivat predali službenicima kriminalističke policije CB Podgorica, koji su ga, prema izjavi datoj tužiteljki Romini Vlahović, psiho-fizički mučili celi dan, da bi iznudili iskaz da su Grujičić i Mugoša učestvovali u "bombaškim napadima", tako što je Mugoša vozio automobil, a Grujičić postavljao eksploziv. Prijava M. B. o iznuđivanju iskaza je uverljiva, jer su na njemu zabeeženi tragovi povreda, a u međuvremenu je dokazano i da je Mugošu prijavio bez osnova, jer ovaj nije mogao iz zatvora da počini dela za koja je prijavljen - navode iz HRA.

Iz ove organizacije dodaju i da su pripadnici kriminalističke policije narednog dana, 26. maja iz Specijalne psihijatrijske bolnice u Dobroti, odveli Jovana Grujičića, pacijenta te ustanove, za Podgoricu, gde su ga, prema krivičnoj prijavi koju je podneo njegov otac, izjavi majke, i njegovoj prijavi Ombudsmanu, takođe zverski mučili, u cilju iznuđivanja iskaza da je podmetao eksploziv dok ga je Benjamin Mugoša vozio u oba navrata.

- Međutim, kako je već naglašeno, u međuvremenu je utvrđeno da se u vreme oba bombaška napada Mugoša nalazio u zatvoru i da nikako nije mogao da vozi Grujičića prilikom izvršenja tih krivičnih dela, pa i ova činjenica ukazuje na to da je Grujičićevo priznanje zapravo bilo iznuđeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković