KOMPROMISOM DO KABINETA Danilović: Zahtev ZBCG korektan, a ni ponuda PES nije nekorektna

V.K.

31. 07. 2023. u 08:36

PREDSEDNIK Crne Gore Jakov Milatović počeće danas u rezidenciji na Cetinju konsultacije sa svim političkim akterima oko mandatara za sastav nove vlade. Predviđeno je da najpre održi sastanak sa svojim partijskim kolegom, liderom Pokreta "Evropa sad" Milojkom Spajićem, a zatim i sa predsednikom Demokratske partije socijalista Danijelom Živkovićem, a narednog dana nosiocem liste "Za budućnost Crne Gore" Milanom Kneževićem.

КОМПРОМИСОМ ДО КАБИНЕТА Даниловић: Захтев ЗБЦГ коректан, а ни понуда ПЕС није некоректна

v.k.

Milatović ima rok od 30 dana da odredi mandatara, ali će, kako je rekao, konsultacije završiti i pre predviđenog roka, odnosno u okviru narednih 15 dana.

Jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević oglasio se povodom poslednjeg sastanka sa Pokretom "Evropa sad" i Demokratskom Crnom Gorom, da ZBCG na poniženja neće pristati i da su tražili trostruko manje resora nego što im pripada - šefa parlamenta i dva ministarstva. Smatraju da poštujući rezultate izbora 11. juna njima pripada mesto predsednika Skupštine.

Prema nezvaničnim informacijama Spajić je dostavio ponudu koaliciji "Za budućnost Crne Gore" kojom su obuhvaćeni vladini resori - mesto potpredsednika Vlade za kapitalne investicije i regionalni razvoj, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo turizma, Ministarstvo za mlade i sport, umesto pozicije šefa parlamenta.

Vapaj ambasadama

PREDSEDNIK Saveta za saradnju sa dijasporom i iseljenicima Milenko Perović apelovao je na ambasade SAD, Francuske, Italije, Nemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, kao i Delegaciju EU u Podgorici da iskoriste svoje pozicije i uticaj, kako je rekao, da Crna Gora konačno dobije Vladu, koja će zemlju izvesti iz trogodišnje društveno-političke krize.

Predsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović saopštio je da je zahtev koalicije ZBCG oko raspodele resora u eventualno novoj vladi više nego korektan, ali da ni ponuda PES-a nije ni najmanje nekorektna. Poručio je da bi bila velika šteta da ne dođe do kompromisa. Ocenjuje da su jedina nekorektnost i nedopustivo zadiranje u crnogorske unutrašnje stvari stigli sa diplomatskih adresa, posebno iz ambasade SAD. I to kroz, kako je naveo, jedan nepersonalizovani stav, kojim se otvoreno i bestidno svađa, ne politička elita, nego građani Crne Gore.

- Niko odavno nije politički nepismen da ne vidimo opšte prilike, apsolutnu devastaciju nekadašnje zapadne demokratije i novoustanovljena pravila po sistemu - ili ste sa nama i u budalaštinama, ili ste protiv nas i u raju. Sve vidimo i znamo. Znamo i da "šut s rogatim ne može", "da sila Boga ne moli", ali ovakva i slična nediplomatska izlivanja moći suštinski govore suprotno. Ne oštre se skupi zubi na jeftine zalogaje - poručio je Danilović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)