ŠTA ĆE BITI SA PENZIJAMA U CRNOJ GORI? Ekonomisti kažu da ukidanje doprinosa ne utiče na isplatu

I. D. S.

20. 06. 2023. u 11:05

DA li penzioneri u Crnoj Gori mogu ostati bez svojih penzija, te da li oni koji tek treba da ostvare to pravo imaju čemu da se nadaju ukoliko se doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje ukinu. O ovim temama se polemiše od kada je lider Pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić, najavio takvu mogućnost. Ipak, i Spajić i ekonomisti tvrde da razloga za brigu nema, penzije se i sada daju iz državne kase, pa će tako biti i ubuduće.

ШТА ЋЕ БИТИ СА ПЕНЗИЈАМА У ЦРНОЈ ГОРИ? Економисти кажу да укидање доприноса не утиче на исплату

Fond PIO CG

- Fond PIO će nastaviti da postoji i isplaćuje penzije i posle primene programa "Evropa sad 2". Taj fond je suštinski prestao da postoji 2009. godine, to jest, ne funkcioniše kao fond, već je jedna od 94 budžetske jedinice u trezorskom sistemu države. Dakle, on je protočni bojler trezorskog sistema države, koji prima novac iz trezora i koji penzionerima distribuira penzije - pojasnio je Spajić.

Iako su prve reakcije javnosti na najavu ove mogućnosti bile burne, deo okonomista podržava takav plan.

Kako je za "Novosti" kazao analitičar Vesko Pejak, većina novca za potrebe Fonda PIO i sada se daje iz državne kase.

Privatni fondovi

JEDAN od predloga, koji je Pejak sa svojom organizacijom Alternativa uputio PES-u, je da se građanima, pored državnog fonda, da mogućnost privatnih penzionih fondova, koji će biti pod strogom kontrolom države.

- Tek tako može da se ponudi građanima dovoljno slobode i manevarskog prostora da ulažu u svoju starost. Po sadašnjem obračunu, većina građana neće imati penziju ni 150 evra, jer neće imati pune uslove za penziju kad napune 67 godina - napominje Pejak.

- Nije moguće od 50-70 evra koje se daju prosečno od plata finansirati preko 150.000 penzionera. PIO neće biti ukinut, samo će biti reformisan. Kada bi ga ostavili da funkcioniše kao do sada, penzioneri bi primali do tri penzije godišnje. Prethodna vlast je PIO dovela u ovu poziciju. Pre nego je DPS došao na vlast bila su tri radnika na jednog penzionera. Sad je broj penzionera isti kao broj radnika, skoro 1:1. A ako uzmemo samo one radnike koji rade kod privatnika, gde se stvarno nešto proizvodi, onda je broj penzionera dva puta veći! Tako da nema nikakve nezavisnosti PIO-a u odnosu na državu. Oni odavno žive od budžeta - navodi Pejak.

Podršku reformi penzionog fonda pružio je i ekonomista Oleg Filipović.

- Ako imate fond koji je u minusu 1,6 milijardi evra, pitanje je da li bi investirali u taj fond, jer vi svoju platu investirate. Mora da se donese zakon o tome ko će da upravlja penzionim fondom - istakao je Filipović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

FINALE EVROVIZIJE 2024: Teja Dora oduvala Ramondom, cenzura za Izrael, najveće ovacije Hrvatima