KVON I JUN NA SLOBODI ZA 800.000 EVRA: "Kralj kriptovaluta" i njegov saradnik moći će da borave u stanu pod nadzorom policije

D. Vujičić

14. 05. 2023. u 08:09

OSNOVNI sud u Podgorici prihvatio je kauciju od po 400.000 evra za okrivljene državljane Južne Koreje, Do Kvona, "kralja kriptovaluta", za kojim je raspisana međunarodna poternica, kao i njegovog saradnika Hon Čand Juna i odredio da se, po uplati novca, puste na slobodu. Tužilaštvo se usprotivilo puštanju na slobodu Kvona koji je u SAD i Južnoj Koreji optužen za prevaru od 40 milijardi dolara, a u javnosti je komentarisano da će "umesto u ćeliji zatvora u Spužu, završiti u luksuznom stanu", preneo je RTCG.

КВОН И ЈУН НА СЛОБОДИ ЗА 800.000 ЕВРА: Краљ криптовалута и његов сарадник моћи ће да бораве у стану под надзором полиције

Foto: Printskrin

Sud je dvojici optuženih odredio meru nadzora - zabranu napuštanja stana, koju će nadzirati policija. Predviđeno je da aktuelno krivično suđenje u Crnoj Gori počne 16. juna.

 - Ukoliko okrivljeni pobegnu ili prekrše meru nadzora, kaucija propada i unosi se u posebnu stavku budžeta za rad sudova - navodi se u saopštenju.

Korejski državljani terete se da su izvršili krivično delo falsifikovanje isprave u Crnoj Gori. Do Kvon i njegov saradnik uhapšeni su tokom marta, dok su sa podgoričkog aerodroma pokušavali da odlete u Dubai privatnim avionom. Nadležni organi su tada zvanično saopštili da su u Crnoj Gori boravili sa lažnim dokumentima. Njima su prethodno pasoši oduzeti u Južnoj Koreji, zemlji njihovog porekla, u oktobru 2022. Ministar pravde Marko Kovač tada je kazao da ekstradiciju uhapšenih zahtevaju Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Urušavanje

U MAJU 2022. eko-sistem sa dvostrukim tokenom, Terra Luna (LUNC), koji su kreirali Kvon i Terraform Labs, urušio se nakon raskida sa matičnom stabilnom kriptovalutom koina TerraUSD. U danu su izbrisali tržišnu vrednost od 40 milijardi dolara. Južnokorejski tužioci navode da je Kvon konvertovao nezakonita sredstva iz LUNC u bitkoin.

Vest iz glavnog grada Crne Gore odmah je odjeknula širom sveta, a poverenici suosnivača kompanije Terraform Labs Do Kvon upozorili su da je više nego zabrinjavajuće što će čovek okrivljen za kolaps kriptosistema i prevaru od 40 milijardi dolara biti na slobodi umesto iza rešetaka.

Dana 10. maja, lokalna korejska novinska kuća Hankiung je izvestila da je Do Kvon, suosnivač i bivši izvršni direktor Terraform Labs, zamrznuo više od 233,3 milijarde korejskih vona (176 miliona dolara) lične imovine u okviru tekućeg krivičnog postupka.

Kako izveštava korejska agencija Hankiung, "glavni sudija Jun Čan Ijong iz 12. krivičnog odeljenja Južnog okružnog suda u Seulu zabranio je prodaju apartmanskog kompleksa Do Kvona Galleria Foret u Seulu, novog hotela i serije uvezenih automobila za njegov salon. Naredbom se Kvonu zabranjuje raspolaganje finansijskom imovinom, kao što su hartije od vrednosti, bankarski depoziti i kriptovalute koje se čuvaju na ličnim računima na berzama virtuelnih valuta.

Interpol je raspisao poternicu i tražio da se Kvon sasluša povodom kolapsa eko-sistema Terra od 40 milijardi dolara u maju 2022, koji je potresao celu kriptoindustriju. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)