OBELEŽEN DAN POBEDE U DRUGOM SVETSKOM RATU U CG: Datum koji opominje da ne dozvolimo razdor među nama

V.V.

09. 05. 2023. u 17:15

POBEDA nad fašizmom i okončanje Drugog svetskog rata obeleženo je u Herceg Novom polaganjem venaca na spomenik Bezmetković na Savini. Vence su položili predstavnici hercegnovskog UBNOR 1941 – 1945, gradske Skupštine opštine i Generalnog konzulata Srbije.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ У ЦГ: Датум који опомиње да не дозволимо раздор међу нама

Foto: V.V.

Počast žrtvama odali su i učenici sve četiri hercegnovske osnovne i srednje škole  koji su pripremili  i prigodan program pa rečju i pesmom  podsetili na tekovine NOR-a.

Predsednik Skupštine opštine Ivan Otović istakao je da je Dan pobede nad fašizmom „svetli  praznik trijumfa pravih vrednosti čovečanstva i višegodišnje borbe protiv nametnutih fašističkih i nacističkih ideologija u kojoj je naš narod podneo velike žrtve“.

On je podsetio i da je Drugi svetski rat,  doneo uz borbu protiv okupatora i bratoubilačke sukobe koji su bili još bolniji. Zbog toga je, kako je naglasio, ovaj dan  i opomena „da negujemo zajedništvo i jedinstvo, da čuvamo živote svojih bližnjih i ne dozvolimo razdor među nama“.

-Slobodarski narod kakav je naš, nikada nije trpeo tuđu silu, neprijateljske okove, već je ljubio slobodu više nego išta drugo. I to je sila kojom je, iako siromašan, malobrojniji i mučen kroz istorijske, vekovne bure, pobeđivao. Imamo zadatak svi zajedno da o njima pričamo našoj deci i budućim generacijama da se ne zaborave podvizi čistog rodoljublja prema otadžbini i slobodi jer bi to značilo da smo zaboravili deo svoje istorije, svoje pretke i izgubili slobodarski duh, kazao je Otović.

U ime UBNORa na tragične gubitke tokom Drugog svetskog rata podsetila je Olivera Doklestić i posebno navela značaj i doprinos boraca hercegnovskog kraja iz koga je poniklo više narodnih heroja, ali i boraca koji su dali živote širom tadašnje Jugoslavije i Evrope.

- Fašizam je bio velika pošast čovečanstva i mislilo se da je ta zver zauvek uništena kapitulacijom Sila osovine i njihovih satelita. Drugi svetski rat mora biti aksiom užasa, velika opomena za najstrašniji stepen ljudske samodestrukcije, ali i borbe za slobodu. Ipak, ostaje pitanje, da li se zlo pritajilo pa se sada  predstavlja, ali u drugačijem obliku, zapitala je Doklestić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)