U BERANAMA MOLITVENO OBELEŽENA SLAVA MANASTIRA ĐURĐEVI STUPOVI: "Ako vaspitamo decu, znaće i državu da vode"

M. SEKULOVIĆ

06. 05. 2023. u 20:40

KAD smo god ostavili to što nas je u životu održavalo duhovno i biološki, dešavale su nam se tragedije kakve se ovih dana dešavaju. Najzahtevnije je znati voditi jednu državu, a još zahtevnije je znati vaspitavati svoju omladinu i decu, jer će, ako oni budu vaspitani, znati posle tu državu da vode.

У БЕРАНАМА МОЛИТВЕНО ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА МАНАСТИРА ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ: Ако васпитамо децу, знаће и државу да воде

M. S.

Ovo je u arhipastirskoj besedi povodom Svtog velikomučenika Georgija Pobedonosca slave manastira Đurđevi stupovi u Beranama, episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

M. S.

- Zato su se, smatra on, na vaskoliki način hranili i pitali, a to znači vaspitavati, ne samo hraniti hlebom, varenikom, kačamakom i obući da im ne bude hladno, nego, na prvom mestu, sve tradicionalne i duhovne vrednosti koje su bile ispitane kroz vekove.
Njima ih treba hraniti i vaspitavati. Sve smo, na neki način, većinom odbacili, i samo ovaj deo naroda, koji se oko svetog oltara okuplja, uspeva nekako da kroz ove scile i haribde novog vremena se provuče. Ali, kako je narod govorio: Što je gore, to je bolje. Da nam se ovakve stvari ne dešavaju ne bismo prestali samo sa nekom dobrom pričom, nego, valjda, ćemo nešto i da učinimo po tom pitanju konkretnije, da bismo mogli da se izbavimo iz nesreća i iskušenja koje nas snalaze. A imamo put, imamo nauku, imamo predanje i tradiciju. Zato smo se danas ovde okupili. Znamo gde nam je najsigurnije, gdje je provereno i šta je ostalo iskristalisano kroz vekove do današnjeg dana - besedio je episkop Metodije.
 
 
On je potom sa episkpom hercegovačkim Dimitrijem i sveštentvom Mitropolije crnogorsko-primorske poveo tradicionalnu litiju ulicama Berana. Po njenom završetku, pred manastirom održan je pomen ubijenim đacima u Beogradu i građanima Mladenovca i okoline.
 
Zbog tih tragedija, odložene su Đurđevdanske svečanosti u Beranama.
 

ORDEN

Episkop je povodom slave manastira uručio Orden Svetog Georgija Prvog stepena Humanitarnoj organizaciji „Srbi za Srbe - Crna Gora“, za pokazanu ljubav i dobročinstvo prema svojoj svetoj Crkvi, a naročito prema potrebitima, pomažući i narodne kuhinje u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

Najveće priznanje Eparhije budimljansko-nikšićke, u ime organizacije, primila je Milijana Milojević, predsjednica Humanitarne organizacije „Srbi za Srbe – Crna Gora“.  
Za delatnu ljubav prema potrebitima uručene su arhipastirske gramate onima koji su od početka pomagali Narodnu kuhinju „Divna Veković“ pri manastiru Đurđevi Stupovi: Darku Jeliću, Rajku Markoviću, Ljiljani Đokić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna