NATO ČIZMA GAZI PAŠNJAK EVROPE: Uprkos obećanjima iz Vlade, Sinjajevinu "okupirali" vojnici sa raznih strana sveta

M. SEKULOVIĆ

04. 02. 2023. u 06:45

OKO 200 NATO vojnika trenutno se penje na Sinjajevinu kako bi sutra izveli vežbu uprkos obećanju Dritana Abazovića da na Sinjajevini neće biti nikakvih vojnih aktivnosti.

НАТО ЧИЗМА ГАЗИ ПАШЊАК ЕВРОПЕ: Упркос обећањима из Владе, Сињајевину окупирали војници са разних страна света

Foto MO

Ovo je deo dramatičnog saopštenja GI "Sačuvajmo Sinjajevinu", čiji aktivisti su se za kratko vreme, uprkos velikom snegu, našli na planini koju brane od odluka vlade Duška Markovića da postane vojni poligon za artiljerijska gađanja. Kako tvrde, na drugom pašnjaku po prostranstvu u Evropi može biti samo dom stočara, pčelara i zaljubljenika u prirodu.

- Pripadnici NATO su stacionirani na Lučkoj gori, kilometar od našeg kampa na Margiti. Koliko znamo tu je više od 200 vojnika iz Austrije, Italije, Severne Makedonije, SAD - kazao je juče sa Sinjajevine predsednik Građanske inicijative Milan Sekulović, koji je očekivao masovniji dolazak građana, branitelja planine.

- Sinjajevina nije za vojni poligon. Ne prihvatamo priču ministra policije i koordinatora Ministarstva odbrane Filipa Adžića, da neće biti nikakvog bojevog gađanja na planini. Možda neće biti ovog puta, ali, u maju je planirana druga vežba. Možda se tada "isuču" artiljerijske cevi. Podsećamo, to je isti onaj Filip Adžić koji je sa nama 2020. godine protestovao na Margiti protiv gradnje vojnog poligona! Nikome iz Vlade ne verujemo više. Da su Vojska i Vlada imale dobre namere, ne bi mi sada bili na Margiti.

Vojnici na obuci, Foto MO

GI "Sačuvajmo Sinjajevinu" pozvala je juče sve ljude koji imaju motorne sanke da dođu na planinu i da zajedno pošalju poruku da Sinjajevina neće i ne može biti vojni poligon.

- Povodom aktuelnih dešavanja na Sinjajevini i ponovne namere da se taj prelepi prirodni prostor koristi za potrebe NATO, uprkos protivljenju pre svega meštana i građana koji taj prostor koriste za poljoprivredu, sportsko-rekreativne aktivnosti, upozoravamo javnost Crne Gore da bi sve drugo osim proglašenja parkom prirode nanelo štetu razvojnom potencijalu tog prirodnog resursa - saopšteno je iz Ekološkog pokreat "Ozon".

Foto MO

NEMA GAĐANjA, IZVODI SE VEŽBA

OGLASIO se i ministar unutrašnjih poslova i koordinator za resor odbrane Filip Adžić.

On je kazao da nema upotrebe bojeve municije i eksploziva na Sinjajevini, ističući da se vežba izvodi duže od 10 godina, bez problema.

- Vojska Crne Gore će zajedno sa pripadnicima savezničkih i partnerskih država u narednih 10 dana u okolini Kolašina izvesti vežbu Common chalenge 23, koja podrazumeva uvežbavanje taktičkih postupaka i kretanja jedinica zimi, u planinskim uslovima - kazao je Adžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

DOKTORSKA DISERTACIJA MILOŠA JOVANOVIĆA: NATO agresiju 2010. nazivao vojna intervencija