NA SINJAJEVINI LAGEROVAN OTPAD: Pronašli vunu, gume, nameštaj, pa čak i šporete… (FOTO)

M. Sekulović

30. 09. 2022. u 07:45

PLANINA-lepotica, po prostranstvu najveća u Crnoj Gori, za čiji spas od namera da se na njoj izgradi vojni poligon za artiljerijska gađanja par godina bitku biju građanski aktivisti ne samo iz ove države, ubuduće će biti znatno čistija!

НА СИЊАЈЕВИНИ ЛАГЕРОВАН ОТПАД: Пронашли вуну, гуме, намештај, па чак и шпорете… (ФОТО)

Foto GI "Sačuvajmno Sinjajevinu"

- Naime, u prvoj akciji čišćenja planine, prikupili smo toliko otpada da nismo mogli poverovati da je sve to bilo "lagerovano" na drugom po veličini pašnjaku Evrope - kažu za "Novosti" iz Građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu", čijih aktivisti su uz svesrdnu pomoć Opštine Mojkovac i njenog komunalnog preduzeća DOO "Komunalne usluge - Gradac" Mojkovac organizovali su akciju čišćenja i odvoza smeća sa Sinjajevine na potezu Štitarica - katun Okrugljak.

Akciju je podržala i pomogla organizacija Zero Waste Montenegro, a sa više kritičnih lokacija gde se smeće godinama nekontrolisano odlagalo, sakupili su velike količine otpada.

- Tačnije, više od 200 velikih kesa sitnog otpada! Bilo je tu i drugo gabaritnog otpada, guma, nameštaja, pa čak i šporeta - kažu organizatori, koji iznose i neverovatan podatak, koji će doduše začuditi samo neupućene. - U kesama za odlaganje otpada našla se i velika količina odbačene vune!

Vunu je "bacila" niska otkupna cena, tako da se ona u Crnoj Gori u najvećoj meri prestala upotrebljavati, osim kod retkih planinki i žena koje se bave domaćom radinošću, čega je sve manje...

Ovolike količine otpada, organizatori obrazlažu nepostojanjem organizovanog odvoza smeća sa katuna, tako stanovnici ovog područja u velikoj meri otpad pale ili ga u sopstvenoj režiji odvoze sa planine.

- Ovo je prva u nizu akcija koje organizacija "Sačuvajmo Sinjajevinu" u saradnji sa lokalnim samoupravama planira da sprovede i obuhvati celu planinu i sve njene katune. Takođe, naša organizacija radi i na iznalaženju trajnog rešenja za ovaj problem. Nadamo se da će odziv na sledeću akciju biti masovniji kako bi efikasnije i brže uklonili sav otpad za planine. Akcija je bila i jedno divno druženje i primer solidarnosti koja je neophodna za bilo kakav društveni napredak - kažu iz GI "Sačuvajmo Sinjajevinu".

ZAHVALNOST AKTIVISTA NA POMOĆI

ORGANIZATORI, kako ističu, posebnu zahvalnost duguju rukovaocu teške mašine Vesku Živkoviću i vozačima Goranu Jokiću i Vasu Božoviću, koji su neradni dan proveli za volanom.

- Zahvalnost dugujemo i komunalnoj policajki iz Mojkovca Vanji Jokić, koja nije službeno bila na planini, već je nakon završene smene u tri sata ujutru, ipak došla na Sinjajevinu da pomogne akciju, kao i predstavniku Opštine Mojkovac Radovanu Vidojeviću koji je bio neumoran tokom celog dana - kažu iz GI "Sačuvajmo Sinjajevinu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)