NESTAJE JEZERO, STOČARI U PANICI: Još jedan problem muči žitelje Sinjajevine

M. S.

15. 08. 2022. u 15:29

NA Sinjajevini, oko koje se već godinama vodi "borba" zbog izgradnje vojnog poligona između nevladinog sektora i predstavnika Ministarstva odbrane u tri vlade, novi problem.

НЕСТАЈЕ ЈЕЗЕРО, СТОЧАРИ У ПАНИЦИ: Јoш један проблем мучи житеље Сињајевине

Foto GI sačuvajmo Sinjajevinu

Savino jezero, zaštitni znak planine, nestaje velikom brzinom, zbog čega su uznemireni ljubitelji prirode, dok su brojni stočari u panici.

- Situacija na Savinom jezeru je zabrinjavajuća jer zbog oštećenja na brani voda otiče u ogromnoj količini, a suša koja je pogodila planinu samo komplikuje situaciju - kažu iz Građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu", odakle su se obratili opštinama Kolašin i Mojkovac, ali i Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja da lokalnim samoupravama pomogne u sanaciji problema.

Foto GI "Sačuvajmo Sinjajevinu"

Opština Kolašin je odmah odgovorila i obavestila aktiviste građanske inicijative da su njihovi predstavnici već obišli teren i da rade na pronalaženju rešenja.

- Opština Mojkovac je takođe zainteresovana da pomogne, a verujemo da će se uskoro oglasiti i Ministarstvo poljoprivrede. Verujemo da ćemo zajedničkim snagama uspeti da saniramo branu koja je oštećena i da će Savino jezero uskoro biti puno vode - kažu iz GI "Sačuvajmo Sinjajevinu".

Savino jezero je glavno pojilo za kolašinske i mojkovačke katune, od kojih su najveći Potrk, Bojića katun, Ošljak, Bunarine, Vukovića katun. Ujedno je simbol južnog dela planine i po tradiciji za Petrovdan domaćin Sinjajevinskog katunskog zbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)