U LUCI BAR OKONČAN “ODLUČAN ODGOVOR”: Abazović - Svi navijamo da vojska ne bude u službi vojnih aktivnosti

B. DABIĆ

04. 11. 2022. u 22:15

Zajednička obuka "Odlučan odgovor 22" oružanih snaga Velike Britanije i Crne Gore okončana je prikazom sposobnosti, a učestvovalo je 300 crnoorskih i 150 pripadnika britanskih oružanih snaga. U više različitih operacija širom Crne Gore su objedinile dejstva na zemlji, u moru i vazduhu.

У ЛУЦИ БАР ОКОНЧАН “ОДЛУЧАН ОДГОВОР”: Абазовић - Сви навијамо да војска не буде у служби војних активности

Foto: Ministarstvo odbrane CG

Pripadnici Mornarice i Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, uz podršku britanskih komandosa Kraljevskog marinskog korpusa i mornarice te zemlje demonstrirali su tehnike ukrcavanja na plovilo, pretrage i osiguravanja, odnosno spašavanja povrijeđenih na otvorenom moru. Tokom obuke korištena je različita  vojna tehnika, brodovi, helikopteri, borbena i druga vozila, kojima raspolažu VCG i britanske oružane snage

Ovim povodom tri broda britanske kraljevske mornarice uplovili su u luku Bar.

Foto: Ministarstvo odbrane CG

Tokom obuke korištena je različita  vojna tehnika, brodovi, helikopteri

Zajednička obuka „Odlučan odgovor 22“ Vojske Crne Gore, britanskog Kraljevskog marinskog korpusa i mornarice te zemlje pokazatelj je da u okviru NATO sarađujemo jako dobro, te da je u vremenu veoma složene bezbednosne situacije u svetu najvažnije imati čvrsta partnerstva, istakao je premijer Crne Gore Dritan Abazović na prikazu sposobnosti Mornarice, Vazduhoplovstva VCG i njihovih britanskih kolega u Baru.

 „Svi navijamo za mir i da vojska nikada ne bude u službi vojnih aktivnosti, već više u službi podrške građanima na razne načine, ali obaveza je naše vojske i partnerskih zemalja da budemo spremni na sve situacije“, rekao je Abazović.

 Britanska ambasadorka u Crnoj Gori, Karen Medoks, istakla je da je prisustvo Kraljevske mornarice moćan i vidljiv simbol podrške i posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Crnoj Gori kao NATO savezniku.

Foto: Ministarstvo odbrane 

 „Naše oružane snage veoma su blisko sarađivale i izvele su zajedničku obuku u Pljevljima, na planinama i  u akvatoriju Luke Bar. Ono što smo videli je da imaju veoma dobar nivo interoperabilnosti - to je ključna reč ove sedmice - i mislim da to zaista pokazuje i stvarnu posvećenost Crne Gore saradnji sa NATO saveznicima, a posebno sa Ujedinjenim Kraljevstvom“, poručila je britanska ambasadorka

Prikazu sposobnosti prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Krsto Perović, i ministar javne uprave, Maraš Dukaj.

Foto: Ministarstvo odbrane CG

 

Podsetimo, ranije je iz ministarstva odbrane saopšteno da će pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) i Kraljevskog marinskog korpusa britanskih oružanih snaga  do 7. novembra, na više lokacija u Crnoj Gori realizovati aktivnosti zajedničke obuke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)