PREDOG MARKA KOVAČEVIĆA: Dan Svetog Vasilija Ostroškog da bude slava Opštine Nikšić

V.K.

11. 10. 2022. u 18:42

PREDSEDNIK Opštine Nikšić Marko Kovačević predložio je na sednici lokalnog parlamenta promenu Statuta u kome bi se uvrstio Dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12.maj, za slavu Opštine.

ПРЕДОГ МАРКА КОВАЧЕВИЋА: Дан Светог Василија Острошког да буде слава Општине Никшић

Foto: V. K.

- Upravo sam danas bio motivisan da predložim promenu Statuta iz razloga što treba uvrstiti Dan Svetog Vasilija za slavu Opštine Nikšić - kazao je na sednici lokalnog parlamenta predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

On je podsetio da su ovu ideju politički prvi predložili vrhunski nikšićki intelektualci i funkcioneri nekadašnje Srpske narodne stranke (danas Nova srpska demokratija) Marko Durutović i dr Žaro Mijušković.

- Od  tih incijativa pa do ovih današnjih sazrelo je vreme da se Dan Svetog Vasilija Ostroškog institucionalizuje kao Slava naše opštine. Što se tiče slave Svetog Vasilija nije neophodno to formalizovati jer čitav Nikšić već taj dan smatra za slavu našeg grada, ali negde smo dužni da kao lokalna samouprava uvažimo stanje na terenu, ono što izvire iz kulture, tradicije i nasleđa građana Nikšića, tako da imam veliko zadovoljstvo što će se to desiti i u mandatu Skupštine opštine i u mom predsedničkom mandatu - rekao je.

Prema njegovim rečima, 12. maj maj većina građana Nikšića već smatra Slavom opštine.

- Samim tim želimo da ovaj narodni običaj, slavu, koja je 2014. godine upisana na Unesko reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, predložimo kao okvir koji bi bio primeren željama i težnjama naših sugrađana. Već je rečeno, da se ja ne ponavljam, šta znači Sveti Vasilije ne samo za pravoslavnu konfesiju, već za sve druge konfesije i mislim da oko tog pitanja ne bi trebalo da bude spora, a neka nam to bude podsticaj i da statut uredimo na najbolji mogući način i po svim drugim pitanjima i upravo ta preciznost statuta koja je neophodna i po drugim pitanjima jeste razlog hitnosti da se ovo danas predloži na ovakav način da bi u novu godinu kao što već rekoh ušli sa novim statutom, ali i novim praznikom naše opštine - istakao je Kovačević.

BONUS VIDEO - HILjADE VERNIKA POD OSTROGOM: Veličanstvene slike iz Crne Gore-danas je poklonjenje Svetom Vasiliju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)