PRAZNIK POEZIJE I PROZE: Crnogorskom književnom letu snažan pečat dao festival u Nikšiću "Auto(r) na korzu"

V. Kadić

21. 09. 2022. u 09:15

PO dužini trajanja, kvalitetu programa i broju posetilaca, nikšićki festival knjiga - "Auto(r) na korzu" obeležilo je ovo leto ne samo u gradu podno Trebjese nego i šire.

ПРАЗНИК ПОЕЗИЈЕ И ПРОЗЕ: Црногорском књижевном лету снажан печат дао фестивал у Никшићу Ауто(р) на корзу

Foto Festival

Tokom čak dvadeset i osam dana programa, na Trgu slobode svoje delo je predstavilo trideset književnika, dok se uporedo na Salonu knjiga predstavilo tridesetak izdavača. Otvaranje je prvog avgustovskog dana proteklo u znaku poezije nikšićkog kantautora Miladina Šobića, a tokom trajanja festivala publici su se predstavili Đorđo Sladoje, Emsura Hamzić, Branislav Zubović, Selimir Radulović, Stanka Stanojević, Vladimir Kecmanović, Novica Đurić, Mirjana Bulatović, Rajko Džaković, Radomir Andrić, Dejan Mastilović, Jeremija Lazarević, Ranko Radović, Milenko Jović, Rajko Potpara, Olivera Doklestić, Igor Marojević, Budimir Dubak, Šćepan Aleksić, Veroljub Vukašinović, Ranko Radović, Ljiljana Tomanović Ponomarev, Marko Milošević, Blagoje Baković, Tripko Draganić, Višnja Kosović i Bećir Vuković.

Festival je organizovalo Udruženje knjižara i izdavača Crne Gore, pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić, a uz podršku nikšićke turističke organizacije. Urednik programa, književnik Slađan Gorčin Blagojević, kaže, za "Novosti", da je festival još jednom opravdao očekivanja.

- Poslali smo najlepšu sliku Nikšića i Crne Gore, pa se nadamo da ćemo od naredne godine ući u redovniji sistem finansiranja kod nadležnih ministarstava. To bi nam omogućilo da goste zadržimo koji dan u Nikšiću i Crnoj Gori, jer nema većeg poklona za jedan grad ili državu nego kad o njima pišu vrhunski pisci iz drugih sredina. Tako je bilo kada je nekada dolazila Vesna Parun, ali i davno kada je Tin Ujević upravo u Nikšiću, 1934. godine, štampao zbirku "Auto na korzu" - kaže Blagojević.

Nikšić je probuđen, nakon višedecenijskog sna. Samo književnih večeri je u poslednjih godinu dana bilo oko 250, a pored tradicionalnih niklo je i desetak novih manifestacija.

- To naš grad vraća na nekadašnje prestoničko kulturno mesto u Crnoj Gori i na poziciju jednog od južnoslovenskih kulturnih centara. Od momenta kada je smenjen jednopartijski režim, za nepunih godinu dana, grad je toliko živnuo da je sasvim izvesno da će uskoro biti privilegija živeti u Nikšiću - poručuje Blagojević.

NAJBOLjE I NAJINTIMNIJE VEČE

NAGRADU "Auto(r) na korzu" za najbolje veče dobila je pesnikinja Mirjana Bulatović iz Beograda. To je odlučio žiri u sastavu Neda Šekarić, magistrand na književnosti, i književnici Radomir Uljarević i Slađan Gorčin Blagojević. Specijalnu nagradu, za najintimnije veče, dobio je Rajko Džaković, takođe iz Beograda. Specijalno priznanje za najmlađeg a najredovnijeg gledaoca dobila je Mihaela Đurović koja ovih dana kreće u prvi razred. Njoj je pripala knjiga "Mali princ", sa trodimenzionalnim ilustracijama, najbolje opremljena knjiga Salona knjiga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)