RATE KREDITA 15 ODSTO VEĆE: Rast euribora značajno povećao rate zaduženim građanima sa varijabilnim stopama

Z. Z.

26. 09. 2022. u 08:50

RATA kredita za klijente čija je kamata promenljiva mogla bi uskoro biti uvećana 15 procenata ili konkretno ako je dosadašnja iznosila 250, sadašnja rata biće 290 evra.

РАТЕ КРЕДИТА 15 ОДСТО ВЕЋЕ: Раст еурибора значајно повећао рате задуженим грађанима са варијабилним стопама

Foto Arhiva

Rast varijabilnih kamata posledica je, kako je objašnjeno zbog većeg euribora.

Iz monetarne vlasti saopštili su da su kontaktirali sa bankama i predložili usvajanje odgovarajućih mera kako bi se zaštitili klijenti čija je kamata na kredit promenljiva.

- Na inicijativu Centralne banke organizovan je susret sa predstavnicima banaka i dogovoreno je da banke u što kraćem vremenu, tačnije do kraja ovog meseca pripreme posebne programe zaštite, tačnije za klijente koji su ugovorili kredite sa varijabilnom kamatom. Jedan od modela, odnosno mogućnosti zaštite biće svakako prelazak sa promenljive na fiksnu kamatnu stopu - najavila je Maja Ivanović iz Centralne banke.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da su sadašnja kretanja na finansijskom tržištu potpuno neočekivana.

- Pre nekoliko meseci sve svetske relevantne analitičke kuće su prognozirale da će euroibor biti stabilan naredne četiri godine. Međutim, šta se desilo, desio se nepredviđeni događaj koji analitičari nisu mogli predvideti, jer niko ne zna hoće li prekosutra neka nuklearna bomba preleteti okean i šta će biti posledice toga. Znači, nemamo sve inpute, a ampute možemo davati samo na nivou teorije - obrazložio je Drecun.

Iz monetarne vlasti je saopšteno da od ukupno odobrenih kredita 28 odsto je sa varijabilnom kamatom. Takođe je rečeno da su za sedam meseci ove godine, banke odobrile 826,8 miliona evra novih kredita, što je 37 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a čak 74 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

GOTOVINSKI ZAJMOVI

Građani su ove godine dominantno uzimali gotovinske, zatim stambene, ali i pozajmice za adaptaciju stanova i kuća, Osim toga, po osnovu refinansiranja odobreno je preko 28 miliona evra zajmova u prvih sedam meseci tekuće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest