ŽELEZARA I SVETI STEFAN NA TANKOM LEDU: Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović odgovarao na pitanja poslanika

I. D. S.

30. 06. 2022. u 06:11

AKTUELNA vlada do kraja godine završiće sa dodelom ekonomskih pasoša, do septembra se nadaju novom investitoru za Železaru, a otvaranje Svetog Stefana tokom ovog leta još je upitno, poručio je ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović odgovarajući juče na pitanja poslanika.

ЖЕЛЕЗАРА И СВЕТИ СТЕФАН НА ТАНКОМ ЛЕДУ: Министар економског развоја Горан Ђуровић одговарао на питања посланика

Foto skupstina-me

Poslanica Demokrata Zdenka Popović pitala je ministra zbog čega je minimalan iznos bankarskih garancija u postupku sticanja ekonomskog državljanstva smanjen sa 2,5 miliona na milion, navodeći da je Evropska komisija više puta upozoravala na rizičnost programa i preporučivala da se on ukine.

Na to je Đurović kazao kako će aktuelna Vlada završiti priču o ekonomskom državljanstvu do kraja godine.

- Vlada će da završi taj program potpuno svesna svih upozorenja. Mogli smo ili da ga prekinemo u pola posla, što bi bio veliki gubitak i za investitore i za državu, ili da im omogućimo rok da završe te projekte i da sa tim rokom završimo program ekonomskog državljanstva - odgovorio je Đurović.

Kada je reč o sudbini nikšićke Železare, ministar je, odgovarajući na pitanje poslanika Radničke partije, Maksima Vučinića, poručio da su do sada imali više sastanaka sa upravom fabrike.

- Vlasnici nisu odustali od prodaje i spremni su da uđu u pregovore ako postoji investitor. Vlada će nastaviti da preduzima mere kako bi se našlo zadovoljavajuće rešenje. Interesovanje je pokazalo i nekoliko uspešnih kompanija iz regije, nadamo se da će se do septembra naći novi investitor - kazao je Đurović, poručivši kako ipak ne može reći ništa konkretnije.

Zdenka Popović, Foto skupstina-me

Nikola Rakočević ispred DPS-a pitao je Đurovića da li je na pomolu dogovor sa investitorima na Svetom Stefanu i da li će ostrvo biti otvoreno ove sezone.

Ipak, Đurović nije imao potvrdan odgovor, te je kazao da zakupac u ovom momentu nije spreman da otvori hotelske kapacitete. Dolaskom "Amana", prema rečima ministra, Sveti Stefan je vratio stari sjaj, ali su postojala pitanja koja su se ticala korišćenja zone morskog dobra.

- Činjenica je da zakupac u ovom momentu nije spreman da otvori hotelske kapacitete ili dok Vlada ne pruži garancije da imovinom mogu upravljati na način na koji to zakupac i "Aman" zahtevaju ili dok se ne okonča tekući arbitražni postupak - kazao je Đurović i dodao da veruje da Crna Gora ima šanse u arbitraži sa zakupcima Svetog Stefana.

NEGIRA NAVODE O NELEGALNOJ GRADNjI

POSLANICA Popović pitala je Đurovića i da li je on nelegalni graditelj, te da li je svoj poslovni objekat na Zabjelu počeo da radi u skladu sa zakonom, da li je na početku prijavio gradnju, dobio sve dozvole i saglasnosti nadležnih organa, i ako jeste, zašto je građevinska inspekcija zaustavila gradnju. Ipak, Đurović je negirao navode o nelegalnoj gradnji i kazao da bi, da je znao da će se to pitanje postaviti, doneo sve papire.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)