BEŽANJE OD IZBORA DOGOVOR: Na dnevnom redu Skupštine CG danas će se ponovo naći dopune zakona o lokalnoj samoupravi

V.KADIĆ

09. 05. 2022. u 08:46

ŠEFICA crnogorskog parlamenta Danijela Đurović zakazala je za danas novu sednicu na čijem dnevnom redu su ponovo dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, iako je minulog četvrtka Skupština usvojila ovaj akt kojim je predviđeno da lokalni izbori u 14 opština budu održani najkasnije do 30. oktobra ove godine.

БЕЖАЊЕ ОД ИЗБОРА ДОГОВОР: На дневнoм реду Скупштине ЦГ данас ће се поново наћи допуне закона о локалној самоуправи

Foto Skupština CG

Da bi zakon bio usvojen dvotrećinskom većinom, potrebno je da za njega glasa najmanje 54 poslanika od ukupno 81. Dopune su inicirali poslanički klubovi Demokratske partije socijalista, Socijalističke narodne partije, koalicije "Crno na bijelo", Bošnjačke stranke i Socijaldemokratske partije.

U međuvremenu je predsednik države Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje "sporne" dopune. Politički analitičari smatraju da se radi o taktičkoj igri da se postigne dvostruki efekat - sačuva principijelnost Mila Đukanovića kao predsednika države i ispoštuje dogovor između članica aktuelne parlamentarne većine, sumnjajući da će zakon ponovo biti usvojen, jer on navodno odgovara svim partijama. Međutim, šef poslaničkog kluba Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović ocenjuje da je Danijela Đurović prekršila Poslovnik koji propisuje da saziv za sednicu predsednik Skupštine upućuje 15 dana pre dana određenog za održavanje sednice.

- Nemam dilemu da je Đukanović vratio zakon po dogovoru sa liderima GP URA i SNP Dritanom Abazovićem i Vladimirom Jokovićem, koji su osmislili projekat bežanije od izbora - izjavio je Bogdanović.

- Saglasno dogovoru, odlučio je da samo formalno vrati zakon Skupštini, jer zna da će ponovo biti izglasan, te da ga nakon toga mora proglasiti.

Premijer i lider URA Dritan Abazović ocenio je da je vraćanje zakona Skupštini znak da se Milo Đukanović sada više ne ponaša kao predsednik Demokratske partije socijalista.

- Ako gledamo sa tog aspekta, mislim da je to dobro, ali ako gledamo sa aspekta neke elementarne logike, onda stvarno ne znam šta da kažem. Mislim da ima čudnu koordinaciju sa svojim poslanicima - rekao je Abazović, verujući da će parlament ponovo usvojiti dopune zakona "ako neko ne promeni mišljenje".

PROCEDURALNA GREŠKA?

ŠEF poslaničkog kluba DF Slaven Radunović smatra da će izbori ipak biti održani u ranije predviđenom terminu, makar u Budvi, Tivtu, Plužinama i na Žabljaku - 5. juna.

- Zbog ozbiljne proceduralne greške, sednica na kojoj bi se ponovo glasalo o vraćenom predlogu zakona, mora biti ponovo zakazana, a u međuvremenu će biti zaključene izborne liste. Naime, sednica može biti zakazana u roku kraćem od sedam dana isključivo ako se o tome postigne dogovor na kolegijumu predsednika Skupštine. Ona je zakazana za ponedeljak, a da kolegijum uopšte nije ni sazivan, a kamoli da je odluka dogovorena - kazao je Radunović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)