DRITAN SE UZDA U BRISEL: Sporo formiranje izvršne vlasti, saveznicima DPS smetaju zahtevi SNP, koji neće sa SD i SDP

V.KADIĆ

12. 03. 2022. u 08:38

IAKO mandatar Dritan Abazović sa optimizmom očekuje kraj priče o formiranju manjinske vlade, neočekivano u opozicionim redovima došlo je do komešanja.

ДРИТАН СЕ УЗДА У БРИСЕЛ: Споро формирање извршне власти, савезницима ДПС сметају захтеви СНП, који неће са СД и СДП

Foto URA

Razlog je što je SNP uslovio mandatara učešćem u izvršnoj vlasti ukoliko u njenom sastavu budu Socijaldemokrate i Socijaldemokratska partija. Ali i saveznicima Demokratske partije socijalista smetaju prioriteti SNP - posebno potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ulazak Crne Gore u "Otvoreni Balkan", organizovanje popisa stanovništva. Predstavnici DPS i ostatak opozicije odbili su zahteve partije Vladimira Jokovića. Uz to Socijaldemokrate su zdušno za ulazak u Vladu, a podršku im daje partija Mila Đukanovića, dok se SDP protivi ulasku SNP-a.

Mandatar je uveren da će uskoro biti spreman da poslanicima u Skupštini Crne Gore predoči sastav svog tima, dok od predsedavajućeg Skupštinom, Strahinje Bulajića (DF) očekuje da zakaže sednicu. Abazović je poručio da ako Bulajić to odbije, drugi potpredsednik (Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke) može to da uradi. Abazović, Vladu koju će predvoditi već vidi kao evropsku, što je preneo i izaslaniku Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavu Lajčaku u Turskoj.

- Informisao sam gospodina Lajčaka da je proces formiranja evropske vlade pri kraju i od njega dobio uverenja da je podrška Crnoj Gori zaista snažna. Evropska vlada će sprovesti reforme kako bi što pre odblokirala naš integracioni put - saopštili su iz Abazovićevog kabineta, dodajući da je Lajčak "podvukao" da u Briselu imaju velika očekivanja od nove vlade i da Crna Gora može da računa na njegovu podršku.

Foto Skupština CG

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević ponovio je da ukoliko su Dritan Abazović i Vladimir Joković (SNP) spremni da u okviru parlamentarne većine formiraju Vladu koja će biti rezultat izborne volje građana, Strahinja Bulajić će zakazati sednicu parlamenta.

- Abazovića pozivam da vrati mandat i da se formira tehnička vlada u koju će ući svi.

Ukoliko Ervin Ibrahimović zakaže sednicu, dobiće krivičnu prijavu - poručio je Knežević.

"DVA ODSTO", A HOĆE DA UPRAVLjAJU

LIDER Demokrata Aleksa Bečić poručio je da izdajnike Crna Gora nikada nije volela i da se sada pokazalo da su oni koji su osvojili dva odsto podrške, a hoće da upravljaju državom i oni koji su se sakrili iza jedne koalicione liste i crkve, prevarili narod i svoje birače, kojima su obećavali u predizbornoj kampanji da neće sa DPS.

"ITANIK"

JEDAN od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević budućoj manjinskoj vladi predviđa sudbinu "Titanika"!

- Crnoj Gori je potrebna vlada nacionalnog jedinstva, da se dogovorimo i po strani ostavimo sve naše razlike, da okupimo sve najbolje u Crnoj Gori i da radimo na stabilnosti u zemlji. Da tako lakše prođemo ove turbulencije u svetu koje neće trajati nekoliko sedmica - kaže Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri