FOTELJE NAGRADA ZA SNP: STRANKA Vladimira Jokovića očekuje veliku zastupljenost u novoj izvršnoj vlasti Crne Gore

V. K.

11. 03. 2022. u 08:25

NOVA Vlada Crne Gore čija slika se sklapa pod palicom Dritana Abazovića, lidera Građanskog pokreta URA, prema nezvaničnim saznanjima, imaće 18 ministarstava, umesto dosadašnjih 12, i tri potpredsednička mesta koja će biti vezana za resore.

ФОТЕЉЕ НАГРАДА ЗА СНП: СТРАНКА Владимира Јоковића очекује велику заступљеност у новој извршној власти Црне Горе

Foto SNP

Očekuje se da će sednica Skupštine na kojoj bi sve ovo trebalo da se ozvaniči biti održana u roku od 10 do 15 dana, čim Abazović Skupštini dostavi sastav buduće Vlade uz potpise podrške 49 poslanika.

Stranka Vladimira Jokovića, koja je u finišu odlučila da podrži Abazovićevu zamisao, biće bogato nagrađena za ovaj potez. Spekuliše se da će potpredsednička mesta da pripadnu upravo SNP-u i Bošnjačkoj stranci. A, prema saznanjima "Novosti", postignut je dogovor da i na mesto šefa parlamenta dođe kadar SNP. Jokovićevi stranački saborci najverovatnije će sesti u fotelje ministara finansija, prosvete, zdravstva, poljoprivrede i još jednog resora.

Manjinske partije bi trebalo da pokriju ministarstva kapitalnih investicija, informacionog društva, ljudskih prava i rada i socijalnog staranja. Ako Socijaldemokrate uđu u Vladu najverovatnije će dobiti resor odbrane i javne uprave. Ostatak Vlade bi činili predstavnici URA i nestranačke ličnosti. Pominju se imena nekih aktuelnih ministara iz kabineta Krivokapića - ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, šefa diplomatije Đorđa Radulovića i Mladena Bojanića, koji trenutno pokriva resor kapitalnih investicija.

- Mandat ove vlade biće oročen na godinu dana, odnosno do predsedničkih izbora. Priča o rehabilitaciji DPS je neutemeljena - poručio je Abazović.

Za ostatak parlamentarne većine - Demokratski front i Demokrate, formiranje manjinske Vlade predstavlja prekrajanje izborne volje građana od 30. avgusta 2020. godine, kada se mislilo da je DPS poslat u političku prošlost. Međutim, desilo se da "život" Abazovićeve Vlade sada zavisi od glasova poslanika Đukanovićevog DPS i ostalih opozicionih partija iz tzv. suverenističkog bloka. Poslanica DF Simonida Kordić pozvala je SNP da vrati mandat građanima.

- Nema saradnje sa DPS, jer su oni žarište svih problema - poručila je Kordićeva.

DANILOVIĆ: IZBORI JEDINI IZLAZ

SAMO su izbori, u ovakvim prilikama, inkluzivan proces, a sve ostalo je nelegitimna stvar i ugrožavanje stabilnosti Crne Gore. Nijedan od aktera sage o novoj manjinskoj, tehničkoj, inkluzivnoj vladi nema kapacitet da, pojedinačno ili zbirno, vodi državu u najizazovnijem vremenu u poslednjih nekoliko decenija, izjavio je lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović. - Međunarodne prilike su zastrašujuće komplikovane, a posledice po našu državu, i kratkoročno, mogu biti ekonomski razarajuće. To nije vreme za eksperimentisanje, niti je normalno i moralno u takvoj situaciji državu poveriti manjinskoj vladi u kojoj bi direktno učestvovalo najviše četrnaest poslaničkih mandata.

SASTANAK

PREDSTAVNICI članova buduće manjinske vlade održali su sastanak o prioritetima i strukturi nove izvršne vlasti koju će predvoditi Abazović. Sastanku su, pored predstavnika URA, prisustvovale i njihove kolege iz Socijalističke narodne partije i manjinskih stranaka - Bošnjačke, Albanske koalicije "Jednoglasno" i Albanske liste. Radi se o potpisnicima Memoranduma o saradnji koji je bio uvertira za pad tima Zdravka Krivokapića i najave formiranja nove vlade uz podršku Demokratske partije socijalista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!