DOMAĆINIMA PO 10.000 EVRA: Bar, prvi put, pomaže mladim poljoprivrednicima

B. DABIĆ

24. 11. 2021. u 06:34

DA mladi još uvek nerado žele da se bave poljoprivredom potvrdio je javni poziv za Program podrške razvoju poljoprivrede za mlade poljoprivrednike 2021-2024. - mladi u agrobiznisu, za koji su se prijavila samo tri kandidata.

ДОМАЋИНИМА ПО 10.000 ЕВРА: Бар, први пут, помаже младим пољопривредницима

Dušan Raičević i Laura Novaković, Foto B. Dabić

Opština Bar je po ovom osnovu opredelila bespovratnih 40.000 evra, a nakon konkursa odabrana su dva projekta koja su podržana sa po 10.000 evra. Ovo je prvi put da je Opština za tu namenu opredelila sredstva. Po 10.000 evra za razvoj agrobiznisa dobili su Almir Čantić i Laura Novaković.

Oni su projektima zadovoljili uslove iz javnog poziva. Prvorangirani na konkursu za mlade poljoprivrednike bio je biznis plan Čantića "Nabavka namenske opreme i mehanizacije (zamena stare i dotrajale opreme)" dok je drugorangirana bila Laura Novaković sa biznis planom pod nazivom "Uzgoj mikrobilja - zdrave hrane budućnosti".

Predsednik Opštine Bar Dušan Raičević potpisao je ugovore sa mladim poljoprivrednicima. Opština je i predlogom budžeta za 2022. godinu opredelila isti iznos za podršku mladima u poljoprivredi, kako bi dodatno podstakla mlade da se ohrabre i konkurišu naredne godine sa biznis planovima.

MIKROBILjE PRAVO BLAGO U ISHRANI

MIKROBILjE sve je zastupljenije u svakodnevnoj ishrani zbog velike nutritivne vrednosti u odnosu na odrasle biljke, čak veće do 40 puta. Preporučuje se za detoksikaciju organizma i jačanje imuniteta. Konzumira se u svežem stanju pa ne gubi hranjive materije termičkom obradom. Kao mikropovrće najčešće se uzgajaju: razne salate, rotkvica, cvekla, šargarepa, rukola, blitva, kupusnjače, grašak, brokoli, luk iz semena, spanać.

- Od momenta kada se seme stavi u zemlju do trenutka kada se može koristiti u ishrani potrebno je 7-10 dana. Može se gajiti tokom cele godine, a ne zavisi od vremenskih prilika - kaže Novaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)