ODRŽANA FEŠTA U SLAVU MASLINE: Manifestacija bez izlagača i sa ograničenim brojem posetilaca

B. Dabić

20. 11. 2021. u 16:44

POLjOPRIVREDNO-turistička manifestacija Maslinijada održana je danas u Starom gradu, a za razliku od prethodnih 18 organizovana je bez izlagača i izložbenih štandova, uz ograničen broj posetilaca zbog epidemije korona virusa, ali i bez prisustva brojnih maslinara.

ОДРЖАНА ФЕШТА У СЛАВУ МАСЛИНЕ: Манифестација без излагача и са ограниченим бројем посетилаца

Foto B. Dabić

Na letnjoj pozornici u Starom gradu dodeljene su nagrade za najkvalitetnija ekstra-devičanska maslinova ulja. Od osam maslinovih ulja u takmičarskom delu sedam je ekstradevičanskih što znači odličnog kvaliteta.

Maslinar Ibrahim Naro Bećović dobio je nagradu za najkvalitetnije ekstradevičansko maslinovo ulje. Prvi put nagradu za kvalitet ulja dobio je i 2002. kada je utemeljena Maslinijada.

-Zadovoljstvo mi što je nagrada u mojim rukama. Ima mnogo dobrih ulja, kazao je Bećović. Prema njegovim rečima, sezona je bila polovična, ali „ako se na vreme bere, može se dobiti kvalitet“.

Bećoviću je nagradu uručio predsednik Opštine Bar Dušan Raičević. Drugu nagradu dobio je Jovo Martinović, a treću Matija Ćetković.

Foto B. Dabić

Takođe, uručene su nagrade najuspešnijim maslinarima u kategorijama najbolje rodnosti, najboljih mladih zasada, kao i najbolje održavanih i revitalizovanih starih zasada.

Komisija za ocenu maslinjaka dodelila je prvu nagradu za najbolji rod Cufu Mateziću, za najbolji mladi zasada nagrađen je Saborni hram Svetog Jovana Vladimira, a za najbolje održavane maslinjake nagrada je uručena Đorđiju Pavićeviću.

Ove godine specijalne nagrade za najbolji mladi zasad koje dodeljuju Rajka i Lazo Božović uručene su Seljatinu Asanoviću, nagradu za najbolji revitilozovani i održavani stari maslinjak dobila je Olga Dumezić, a nagradu za najbolje održavani maslinjak koju dodeljuje Fondacija Miodrag Mili Martinović uručena je Sadiji Mustafiću.

Grupa entuzijasta osnovala je Maslinijadu u Starom Baru daleke 2002.godine. Posvećenost maslini i ljubav prema Starom gradu pretočili su u manifestaciju koja je postala poznata ne samo u Crnoj Gori. već i šire.

Jedan od utemeljivača Maslinijade Suljo Mustafić kazao je da se nada da će deo programa jubilarne 20.Maslinijade biti i u Kući maslina koja će doprineti “valorizaciji ovog prostora”.

Opština Bar je pokrovitelj Maslinijade, vid podrške maslinarima.

-Godina iza nas, puna izazova, Međutim, godine izazova su prilika za nova dostignuća. U ovoj godini očekujemo da ćemo biti u prilici da završimo sve građevinske radove na objektu Kuće masline, mestu na kome će se okupljati svi barski, ali i maslinari iz Crne Gore. Na mestu gde ćemo prezentovati ono što je naša tradicija, ali i spoj tradicije sa metodama savremenog maslinarsta, kazao je Raičević.

Predsednik Opštine Bar je zahvalio svim maslinarima koji su vreme i trud posvetili revitalizaciji starih maslinjaka, održavanju njihovih zasada, i sjajnom kvalitetu maslinovog ulja koje je proizvedeno ove godine.

-Kao potvrda svega toga govori činjenica da od osam maslinovih ulja koja su bila u takmičarskom delu, sedam je zavredilo epitet ekstra devičanskog što zaista potvrđuje činjenicu da maslinari ulažu napore, primenjuju potrebne agro–tehničke mere i preporuke, kazao je Raičević ističući da opština u kontinuitetu kroz subvencije podržava ovu poljoprivrednu granu.

Ovih dana, kazao je Raičević, biće opredeljena finansijska podrška u iznosu od 45.000 evra z a maslinare kojima su u avgustu izgorele, ili unuištene masline u velikom požaru.

Maslinijada je uvrštena u program obeležavanja Dana Opštine Bar, 24.novembra. Manifestacija je organizovala NVO “Maslinijada” i Udruženja maslinara “Antivari”, pod pokroviteljstvom Opštine Bar

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)