CRNA GORA: Cetinjani noćas na barikadama, jedinice MUP se povlače sa Cetinja (FOTO/VIDEO)

Novosti online

04. 09. 2021. u 16:07 >> 23:50

Ekipa Večernjih novosti nalazi se u Crnoj Gori uoči ustiličenja mitropolita Joanikija, a najsvežije informacije pratite na našem portalu.

ЦРНА ГОРА: Цетињани ноћас на барикадама, јединице МУП се повлаче са Цетиња (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Vladimir M Pavićević, Tanjug, D. Milovanović

Jedinice MUP se povlače

Jedinice MUP Crne Gore koje su zadužene za obezbeđivanje skupa na Cetinju povlače se sa terena - saznaju Novosti.

Podsetimo, bili su pritisci koji dolaze od Dritana i Krivokapića da se ustoličenje ne održi na Cetinju. To je bio pokušaj izlaska iz pat pozicije u kojoj su se našli ali SPC neće odustati.

Patrijarh: Ustoličenje će biti održano sutra na Cetinju

Patrijarh srpski Porfirije rekao je večeras da će sutra ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija ipak biti na Cetinju.

- Sutra ujutro, s božijom pomoći i molitvom za mir, svi arhijereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija u tron mitropolita crnogorsko-primorskog - rekao je patrijarh.

Foto: Printskrin/Hram TV

Cetinjani noćas na barikadama na ulazu u Cetinje

Na kružnom toku na ulasku u Cetinju ponovo se okupila građana, protivnika ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija sutra u Cetinjskom manastiru. Oni su zapalili vatru i pripremili dosta drva, što ukazuje na to da ne nameravaju da se razilaze.

Podgoričke Vijesti prenose da su okupljeni poručili da će na barikadama ostati čitave noći, dok SPC ne odustane od ustoličenja mitropolita Joanikija u Crnogorskom manastiru.

Nema ustoličenja na Cetinju

VLADIKA Joanikije neće biti ustoličen sutra na Cetinju - saznaju "Novosti".

Prilazi Cetinju i dalje blokirani

Milo se obratio komitama na Cetinju

Foto: Novosti

PREDSEDNIK Crne Gore ponovio je na Cetinju, gde se večeras pridružio protestu protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, da ustoličenje ne treba da se obavi na Cetinju već na drugom mestu i poručio ''da se nada da će Srpska pravoslavna crkva na kraju uraditi ono što je razumno i logično''.

Jasna poruka SPC - Ne odustajemo od ustoličenja na Cetinju

SRPSKA pravoslavna crkva je objavila u programu TV Hrama da se ustoličenje mitropolita uvek obavlja u sedištu njegove mitropolije.

Mirno ispred Cetinjskog manastira

ISPRED manastira u kome će sutra biti ustoličen mitrolopit Joanikije je za sada potpuno mirno, i pored današnjih haotičnih scena koje su zabeležene na Cetinju.

Više monaha i sveštenih lica, koji vrše poslednje pripreme za ustoličenje mitropolita Joanikija, rekli su da se ne plaše.

Tužilaštvo htelo da pretresa Cetinjski manastir!

Tužilaštvo je danas dva puta tražilo od policije da upadne u Cetinjski manastir da izvrši pretres, ali su to oni odbili.

To isto tužilaštvo nije reagovalo niti je zatražilo hapšenje i privođenje lica koja su blokirala magistralni put Cetinje Podgorice kao i lica koja su nasrnula na policijske službenike.

Obraćanje patrijarha Porfirija

- Stavih nekoliko rečenica na papir da ne bih otišao u stranputicu, ali gledajući sve vas ovde sabrane, najradije bih sve vas kao i sve ljude Crne Gore smestio u svoje srce, zaključao u njega i zajedno sa vama popeo se na Ostrog i prepustio se molitvama Sv Vasilija Ostroškog da on bude taj koji nam daje uputstva kojim putem da idemo, kojim rečima da opštimo jedni sa drugima. Naradije bih se ćutke spustio u kriptu u kojou je smešteno telo velikog arhipastira i spasitelja opustošene mrtve Crne Gore. U kriptu u kojoj se nalazi telo našeg i vašeg blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Da tamo svi u molitvi ćutke čujemo šta ima da nam poruči. Jer i ako je imao u naše ime nedoumice, sada ih sigurno u blizini Hristovoj nema. Zasigurno zna da je mir Hristov jedini okvir koji je prirodan i normalan, zdrav i ispravan.

- Crkva ne postoji zbog toga da bi rešavala ekonomcke, sociološke državne i svake druge probleme pre svega. Crkva u svetu postoji da bismo mi došli u nju i da bismo tu mogli da naslutimo onu tajnu za kojom čeznemo, a to je život večni. Samo kada dotaknemo tu tajnu, tada dobija svoj smistao i sve ono prethodno. Draga braćo i sestre, veličanstveni sabore, utešen vašom verom znam da smo sazvani u ime Oca, sina i Svetog duha. Danas je praznik i ja vam ga od sveg srca čestitam. Ovakvi dani i događaji su opisani u Svetom pismu.

- Gospod je usližio preko sabora arhijereja SPC naše molitve. Izašao je u susret našim molitvama i mi smo za predstojitelja mitropolije dobili velikog muža, onoga kog smo želeli, kog smo izmolili, vladiku Joanikija. Ja vam na tim ispunjenim molitvama i željama, u svoje lično ime i u ime punoće SPC čestitam. To je za nas velika radost koju smo spremni da podelimo sa svima. - rekao je patrijarh.

- Širimo braćo i sestre svoje srce i sve bratski grlimo i celivamo. Ako u bratski zagrljaj zovemo njih kako tek čeznemo i želimo da iz sveg srca zagrlimo onu našu braću koja su nam najbliža, koja su nam rođena, a koja danas nas ovde sabrane na ovom skupu ili ne prepoznaju ili ne priznaju za svoju braću i nazivaju nas najpogrdnijim imenima. Mi tu našu braću grlimo čitavim svojim srcem, svojom dušom i molimo se da ih Gospod odobrovolji, ali i naša srca proširi do nebesa, da u ta naša srca oni imaju ulaze, a da iz njih nikada nemaju ni jedan izlaz. Baš njih želimo da primimo više nego bilo koga drugog u bratski zagrljaj. Jer mi kao pravoslavni hrišćani znamo da bez obzira na to kako ko sebe vidi i doživljava, kako vidi sebe po nacionalnom opredeljenju, koji politički pogled na svet ima i kojoj stranci pripada, svi smo jedno. Da je crkva znamo dobro jedinstveni krov i prostor za sve nas. Krov pod koji nas, kada pristupimo sveštenik ne pita koje smo nacije, ko nam je otac, ko nam je majka, za koga glasamo, gde radimo. Mi Hristom prosvetljeni, molitvama sv Vasilija Velikog, Svetog Vasilija Ostroškog, SV Petra Cetinjskog, znamo da za Boga najmanje je bitno kako i na koji način sebe doživljamo ako smo Hristovi.

Foto: Tanjug

- Svešteni kada mu pristupimo jedino što će nas pitati je kako nam je ime, kako smo kršteni jer je to oono po čemu nas Bog prepoznaje.

- Pozivam i apelujem na sve krštene duše u ovoj mitropoliji da stanu iza ovog izabranog mitropolita Joanikija. I već kao da čujem neki  nemušti eho koji hoće da kaže on nije izabran ovde, a ja zajedno sa vama kažem izabran je mitropolit Joanikije legalno i legitimno u skladu sa učenjem svetih kanona pravoslavne crkve onako kako se to radilo kroz svu istoriju od 12 apostola pa preko sedamdesetorice koji su izabrani posle njih do naših dana. 

- Nikakva druga potvrda jednom arihijereju nije potrebna do izbora od sabora, ali ako nekom treba potvrda za izbor mitropolita novog ja vas ovde sabrane pitam i očekujem jasan i jedinstven neponovljiv i glasan odgovor: "Da li je dostojan vladika Joanikije da sedne na tron Svetog Petra Cetinjskog? Da li je dostojan? Da li je dostojan vladika Joanikije za mitropolita cronogorsko primorskog?" - upitao je patrijah šta je verni narod glasno potvrdio.

- Naravno da je dostojan i to svi treba da znaju! Ja, nemojte mi zameriti što ću reći lično, vašeg novog mitropolita dobro poznajem, prijatelji smo, ali mnogo više od toga, braća smo, znamo se od studentskih dana, ali ne od kada smo studirali bogoslovske nauke zajedno, kada smo se sabirali u studentskoj sobi u Studentskom gradu u Beogradu, on student filosofije, a ja studnet arheologije. Sabirali smo se i imali smo samo jedno pitanje: Ko je taj Bog?

Foto: Tanjug

Obraćanje mitropolita Joanikija

Nakon službe koju je održao patrijarh srpski gospodin Porfirije mitropolit Joanikije se obratio okupljenom vernom građanstvu koje je došlo na plato ispred hrama.

- Vi kao naslednik našeg oca Svetog Save idete njegovim stopama i evo došli ste da i na ovaj sveti presto drevne episkopije Zetske današnje Mitropolije Crnogorsko-primorske utvrdite. Vaša sveta služba je služba pomirenja i objedinjea. Cela SPC i narod koji je u vašoj jurisdikciji objedinjuju se oko Vas i svetog patrijaraškog prestola. Sa Vam nam je došla punoća vaseljenskog pravoslavlja. Vi tu punoću nosite u svom srcu i svojoj svetoj službi. Drago nam je što večeras sa Vama dođoše arhijereji iz celog pravoslavlja. To nam daje veliku radost i veliku snagu. Večeras ste ovde Vaša svetosti povodom našega ustoličenja kao novog mitropolita crnogorsko - primorskog - rekao je mitropolit dok je narod uzvikivao "Dostojan"i "vladiko sokole".

- Došli ste da posetite ovu Svetim Savom utvrđenu mitropoliju koja se proslavila svetošću i Sv. Petra Cetinjska.

- Naš narod koji se objedinio da brani svoje svetinje, svoju veru i čast i obraz i pamćenje zablistao je i izašao pred lice cele pravoslavne vaseljenje kao narod odan svojoj veri i svojoj svetoj SPC.

- Zato mi je čast da Vas pozdravim u ime celog pravoslavnog naroda koji vas večeras i sutra dočekuje u Crnoj Gori.

- Molim Vas da se ovom narodu obratite i da ga blagoslovite.

Milo stigao na Cetinje

Mitropolit i patrijarh stigli u Hram Hristovog vaskrsenja


Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije stigli su u Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde ih je dočekao verni narod.

Foto: Printskrin/Hram TV

Foto: Mirko Janjušević

Nikšićani krenuli za Podgoricu sa bagerom

Grupa građana Nikšića stigla je u Podgoricu da pruže podršku Cetinjanima i iskažu protest zbog sutrašnjeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Oni su, sa crnogorskim obeležjima i pevajući crnogorske pesme došli na Dvorski trg da pozdrave policijske službenike i pošalju poruku da je „Nikšić tamo đe se brani sloboda“, prenosi Pobjeda.

Na društvenim mrežama osvanuo je snimak na kome se vidi da je na čelu kolone koju predvode Nikšićani – bager.


Skandalozan snimak - Policajci poskidali uniforme i prešli kod komita

Nakon što je policija Crne Gore spustila štitove i pustila komite da prođu kordon i da blokiraju puteve, desetine policajaca su skinule uniformu, te prešli kod ekstremista koji su blokirali prilaze Cetinju, iz pravca Podgorice i Budve, kako bi onemogućili dolazak patrijarha Porfirija i sveštenstva SPC, na ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru!

Povodom ovog snimka, Uprava policije Crne Gore izdala je saopštenje.

Podgoricom se ori "Oj Kosovo, Kosovo"

Narod koji se okuplja iz svih krajeva Crne Gore maše srpskim i crnogorskim zastavama, peva „Oj, Kosovo, Kosovo“ i pesme koje su bile simboli prošlogodišnjih litija.

Tokom službe će biti više od 40 arhijereja SPC i sestrinskih pravoslavnih crkava, prenosi Tanjug. Sa početkom okupljanja vernog naroda, od kojih su neki ogrnuti srpskim zastavama, primetno je povećanje broja pripadnika policije sa opremom za razbijanje demonstracija.

Popović: Došao sam u ličnoj režiji, a ne kao izaslanik Vlade Srbije


Nenad Popović, ministar u Vlade Srbije, rekao je da će prisustvovati večerašnjoj službi i obraćanju patrijarha srpskog Porfirija u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, ne kao izaslanik vlade, već u ličnoj režiji.
 

Kuči peške krenuli ka Podgorici

Narod Kuča uz blagoslov krenuo je pešice uz pesmu od Crkve Sv. Arhangela Mihaila u Doljanima ka Hramu Hristovog Vaskrsenja.


I iz primorja je krenula litija. Kako javljaju lokalni mediji, jedini slobodan pravac za dolazak u Podgoricu sa primorja je onaj koji vodi kroz tunel Sozinu.

Sve nas spaja Srpska pravoslavna crkva

Nemanja Ćetković i Radonja Šćepanović iz Podgorice došli su ispred Hrama u Podgorici na dočeku patrijarha srpskog Porfirija u "različitim"zastavama-srpskoj i crnogorskoj. 

- Ono što nas sve spaja jeste Srpska pravoslavna crkva, sveti Petar Cetinjski,Sveti Vasilije Ostroški, kazao je za Novosti Ćetković.

Foto: V.K.

Narod se sabira ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Foto: V.K.

 

Bivši ministar prosvete na blokadi puta

BIVŠI ministar prosvete Crne Gore Damir Šehović sa svojim komorama brani prolaz vernog naroda iz Donje Gorice da dođe do Sabornog hrama gde se priprema svečani doček patrijarhu srpskom Porfiriju.

Veljović i Bošković na Cetinju

FOTO: V.Kadić

Veliki broj građana se okuplja u Podgorici

Tri sata pre dolaska Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirije narod je počeo da se sabira ispred Sabornog hrama Hristovog Vakrsenja u Podgorici. Radost vernog naroda u glavnom gradu Crne Gore je velika, ali i drugih sredina koje u auto. kolonama pristižu svetinji uprkos pokušajima blokada od strane bivših pripadnika vlasti.

FOTO: V.Kadić

FOTO: Novosti

Komite pretresaju vozilo Hitne pomoći

Komite aplauzima pozdravljaju deo policije koji se povlači.

Oni uzvikuju "Eviva Montenegro".

Veliki broj Nikšićana krenuo ka Podgorici

Veliki broj Nikšićana uputio se automobilima ka Podgorici na dočeku patrijarha srpskog Porfirija u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u 18 časova.

Barikada na putu ka Cetinju

Komite su postavile barikadu od guma na putu ka Cetinju. Ispred barikade su na put sele žene, a jedan od organizatora, koji je nosio megafon, vikao je svima da se vrate na barikade.

- Ostavite devojke i starce ispred - rekao im je.

FOTO: Novosti

FOTO: Dragan Milovanović

FOTO: Dragan Milovanović

Na Cetinju sednica Klub poslanika DPS-a

Klub poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) održao je danas sednicu na Cetinju. To je na svom Tviteru nalogu objavio poslanik te partije Duško Marković.

Srbi sa severa Crne Gore krenuli u Podgoricu

Komite probile policijski kordon

Komite su kamenicama gađale policajce i ušli u tuču sa policajcima, a kordon je probijen. Policija nije upotrebila suzavac iako je napadnuta.

Foto: D. Milovanović

Foto: D. Milovanović

Patrijarh Porfirije stigao u Crnu Goru

Patrijarh Porfirije je ranije danas stigao u Crnu Goru, a dočekao ga je mitropolit Joanikije.

Širok osmeh i bratski zagrljaj dvojice crkvenih velikodostojnika prilikom susreta pokazao je svu lepotu i snagu srpske Crkve, kakva dugo nije viđena.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (25)