TRAŽE ZABRANU CEREMONIJE OD AMBASADA: Sve jači pritisak anticrkvenih krugova u Crnoj Gori uoči ustoličenja novog mitropolita Joanikija

V. KADIĆ

19. 08. 2021. u 07:00

NE jenjavaju pritisci crnogorskih nacionalista, "komita" i pristalica Mila Đukanovića da se najavljeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija uz prisustvo patrijarha srpskog Porfirija - otkaže.

ТРАЖЕ ЗАБРАНУ ЦЕРЕМОНИЈЕ ОД АМБАСАДА: Све јачи притисак антицрквених кругова у Црној Гори уочи устоличења новог митрополита Јоаникија

Aleksandar Kašćelan

Najglasniji protivnik ovog čina, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan, uputio je pismo svim ambasadama u Crnoj Gori (osim srpske), kojim je zatražio da se založe da se najavljeni događaj održi u drugom gradu u Crnoj Gori.

Ovaj zahtev, u već poznatom maniru, Kašćelan pravda navodnim rastom tenzija i potrebom za poštovanjem volje dela crnogorske javnosti koji se protivi da se crkvena ceremonija odigra na Cetinju. Teret odgovornosti on prebacuje na nosioce vlasti na svim nivoima, smatrajući da je naklonost državne vlasti prema bilo kojoj verskoj ili etničkoj zajednici neprihvatljiva, kao i uskraćivanje građanima da misle drugačije.

- Crna Gora je mnogo puta u svojoj dugoj istoriji bila na prekretnicama ali mudrošću i staloženošću uspevala je da očuva mir i multietnički sklad. Siguran sam da će najodgovorniji nosioci vlasti imati dovoljno mudrosti i volje da ne dozvole verski i etnički motivisane podele i da spreče izazivanje nereda - ističe se u Kašćelanovom pismu ambasadorima.

Na inicijativu Socijaldemokratske partije (SDP), koju je podneo predsednik Kluba odbornika ove stranke u cetinjskoj skupštini Nikola Đurašković, zakazana je vanredna sednica gradskog parlamenta za 27. avgust. Jedina tačka dnevnog reda biće najavljeno ustoličenje mitropolita.

Đurašković traži otkazivanje obreda koji doživljava kao "akt provokacije". On se poziva na aktuelni politički kontekst i "vekovnu nepravdu prema jednom narodu kojem se otima njegovo kulturno i istorijsko nasleđe kao posledicu nasilne aneksije 1918. godine".

- Tenzije su podignute brojnim obraćanjima dela javnih aktera koji su vređajući Cetinje i Cetinjane i sve koji se protive ideološkoj i političkoj misli SPC, koja decenijama vređa i negira Crnogorce. Oni su otvoreno uticali na usložnjavanje političkih prilika i podizanje tenzija. Cetinje kao mesto veličanstvenog otpora toj politici u najtežim vremenima devedesetih ne može ćutke posmatrati da se u njemu odigovara simbolično potčinjavanje i pokoravanje Crne Gore - izjavio je Đurašković.

Sa Cetinja su se tenzije preselile u Danilovgrad gde se već nekoliko dana i noći "vodi rat" u podeljenom gradu oko parole "Danilovgrad je Cetinje", koju pristalice tamošnje vlasti tokom dana postavljaju, da bi svake večeri bila zapaljena.

PLAN CEREMONIJE

PATRIJARH Porfirije trebalo bi da stigne u Crnu Goru 4. septembra, gde će biti priređen svečani doček, a ustoličenje mitropolita Joanikija biće održano sutradan, 5. septembra na Cetinju.

Ovakav raspored preneli su mediji u Crnoj Gori, iako Mitropolija nije potvrdila da je reč o autentičnom planu svečanosti. Podgorička "Pobjeda", prenela je da se detalji organizacije ceremonije namerno ne objavljuju, kako bi se sprečilo planiranje incidenata.

KRIVIČNA ZBOG SREBRENICE

GRADONAČELNIK Nikšića Marko Kovačević saslušan je u sredu u Višem tužilaštvu u Podgorici zbog iznetog stava o Srebrenici, a po tužbi DPS Mila Đukanovića.

- Bio sam u tužilaštvu da dam izjavu povodom krivične prijave DPS-a za negiranje navodnog genocida u Srebrenici - potvrdio Kovačević.

Nedavno je DPS pokrenuo inicijativu za smenu Kovačeveća sa mesta predsednika Opštine Nikšić, ali ona nije imala većinu u lokalnom parlamentu, pa se o tome nije raspravljalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NOVI DETALJI O SMRTI BRANA MIĆUNOVIĆA: Sumnja se da je ovo uzrok