PROMENE NAZIVA SAOBRAĆAJNICE U KOTEŽU: Hrvatska postaje Ulica glinskih žrtava

A. V. V.

18. 09. 2020. u 06:45

KOMISIJA za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada usvojila je na sednici predlog da palilulsko naselje Kotež više neće imati Hrvatsku ulicu.

ПРОМЕНЕ НАЗИВА САОБРАЋАЈНИЦЕ У КОТЕЖУ: Хрватска постаје Улица глинских жртава

IZMENE Hrvatska ulica u Kotežu

Novi naziv će biti Ulica glinskih žrtava 1941. godine u znak sećanja na 1.700 nevinih srpskih žrtava koje su ubile ustaše u Drugom svetskom ratu. Istovremeno, usvojena je inicijativa Gorana Vesića da se podignu spomenici bivšim gradonačelnicima prestonice Branku Pešiću, Vladi Iliću i Milošu Savčiću.


Nekadašnjim čelnicima prestonice monumenti će biti postavljeni na mestima koja su značajno uticala na njihov život i rad u Beogradu. Na narednoj sednici Skupštine grada, odbornici sve incicijative treba da ozvaniče.

Branko Pešić

 


Spomen-obeležje gradonačelniku Vladi Iliću će biti postavljeno na prostoru između ulica Džordža Vašingtona, Bulevara despota Stefana, Vojvode Dobrnjca, Venizelosove i Knez Miletine ulice, i to na mestu koje gleda ka njegovoj vili, koja se nalazi sa druge strane Venizelosove ulice.

Vlada Ilić

 

Za vreme trajanja Ilićevog mandata otvoren je - Most kralja Aleksandra Karađorđevića, na čijim se stubovima danas nalazi Most bratstva i jedinstva, odnosno Brankov most, a otvoren je i Zoološki vrt.


Monument Milošu Savčiću, takođe značajnom prestoničkom gradonačelniku, biće smešten na uglu Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i Vojvode Putnika.

Miloš Savčić

 

Savčić je bio i ministar građevine Kraljevine Jugoslavije, rukovodilac i investitor brojnih privrednih objekata širom Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, kao i osnivač prvog srpskog osiguravajućeg društva. Spomenik Branku Pešiću koje je vodio grad od maja 1965. do maja 1974. trebalo bi da bude u pešačkoj zoni ispred zgrade gradske opštine Zemun.

SEĆANjE NA 1.700 UBIJENIH SRBA


NA SEDNICI je usvojena i inicijativu građana Koteža da se Hrvatska ulica preimenuje u Ulicu glinskih žrtava 1941. godine.
- Pokolj u Glini, u Crkvi Presvete Bogorodice 29. jula 1941. godine, kada su ustaše ubile više od 1.700 ljudi. Žrtve su bile lokalno srpsko stanovništvo. Po završetku Drugog svetskog rata, na mestu porušene crkve podignuta je zajednička spomen-kosturnica za sve žrtve. Novim nazivom ulice želimo da sačuvamo sećanje na nevino stradalo stanovništvo - stoji u inicijativi građana Koteža.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna