PREGLEDI OD 1. MARTA: U domovima zdravlja zakazivanje specijalista za buduće prvake

B. Borisavljević

07. 02. 2024. u 11:47

IAKO upis u prvi razred počinje 1. aprila, u domovima zdravlja se već uveliko zakazuju pregledi predškolaca koji će u većini zdravstvenih ustanova početi od 1. marta. Lekarsku potvrdu da su spremni za polazak u školu dobiće budući prvaci koji su primili sve neophodne vakcine. Očekuje se da će u klupe beogradskih škola ove godine sesti između 16.000 i 17.000 prvaka.

ПРЕГЛЕДИ ОД 1. МАРТА: У домовима здравља заказивање специјалиста за будуће прваке

Foto A. Sahanić

Pedijatrijske službe u domovima zdravlja su se dobro organizovale, pa nema većih gužvi i dužeg čekanja, tako da su mnogi predškolci već dobili potvrdu da mogu da "uđu" u učionicu. Roditelji prvo, od izabranog pedijatra, treba da uzmu zbirni uput za pregled kod specijalista.

- Preglede za buduće prvake počeli smo pre tri nedelje - kaže dr Dejan Jonev, pedijatar u DZ "Dr Simo Milošević" na Čukarici. - Sa mišljenjem očnog, ORL, fizijatra, stomatologa i logopeda, kao i laboratorijskim nalazom krvne slike i urina, dete dolazi kod pedijatra, prima vakcinu i dobija pismenu potvrdu da je spremno za polazak u školu. Potvrda se, u elektronskoj formi, šalje školi. Naši fizijatri i stomatolozi obilaze vrtiće, tako da roditelji ne moraju decu ponovo da vode kod tih specijalista.

ZAKON

PREMA čl. 18 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, u prvi razred se upisuju deca rođena 2017. godine i do 28. 2. 2018. godine.

Za prevremeni upis u školu mogu se prijaviti i mališani rođeni od 1. 3. do 1. 9. 2018. godine. Provera spremnosti za polazak u školu ove dece obaviće se u junu 2024. godine.

Osim lične predaje zahteva u obrazovnoj ustanovi, i ove godine se elektronskim putem može zakazati termin za upis i testiranje deteta, pokretanjem usluge e-zakazivanje na portalu E-uprava. Mame i tate ne moraju više da donose dokumentaciju za upis.

- Roditelji prilikom upisa ne podnose nijedan dokument u papirnom obliku. Potvrde o obavljenom obaveznom predškolskom programu dostaviće naknadno po dobijanju iz predškolske ustanove, prilikom testiranja kod pedagoga ili psihologa. I lekarska uverenja pribavljaju se po službenoj dužnosti, elektronskim putem - kaže Milan Bajić, direktor OŠ "Josif Pančić". - Izuzetno, ako je lekarski pregled obavljen kod lekara iz privatne prakse, biće potrebno da ga roditelj ili drugi zakonski zastupnik donesu u školu. Ukoliko roditelj nema mogućnosti da iskaže zainteresovanost za upis deteta na ovaj način, ne dovodi se u pitanje upis deteta u prvi razred koji teritorijalno pripada školi, odnosno, upis se obavlja u školi.

Radi elektronskog upisa učenika, potrebno je da roditelj ima kod sebe ličnu kartu i matični broj deteta.

Ukoliko je pregled obavljen kod privatnog lekara, potrebno je da roditelj to uverenje donese u školu. Cene se kreću od 6.990 do 8.000 dinara, dok MMR vakcina košta oko 1.500 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)