ADA SAFARI JE DOBRO REŠENJE ZA ZOO VRT: Gradski urbanista Stojčić o premeštanju životinja

S.V.

07. 02. 2023. u 16:47

ADA Safari je dobro rešenje za izmeštanje zoološkog vrta, to je potpuno prirodno okruženje gde će se životinje osećati mnogo bolje nego u Kalemegdanskoj tvrđavi koja je neuslovna za njih.

АДА САФАРИ ЈЕ ДОБРО РЕШЕЊЕ ЗА ЗОО ВРТ: Градски урбаниста Стојчић о премештању животиња

BEOINFO

To je rekao glavni urbanista Beograda Marko Stojčić, povodom najave da će prestoničko životinjsko carstvo biti preseljeno na Adu Ciganliju, odnosno Adu Safari.

- Svaka velika promena u prostoru u nekom gradu, pogotovo glavnom je politička odluka. U tom smislu, kada je Aleksandar Šapić stupio na dužnost gradonačelnika, izneo je ovu svoju ideju i mi smo od tog dana počeli da proveravamo sve korake, šta je sve potrebno da se uradi kako bi se to i ostvarilo. U petak je gradonačelnik to i objavio baš tada, jer smo imali nekoliko meseci provera da vidimo da li je to moguće. Utvrdili smo da jeste i pred nama je više koraka i preduslova koje treba ispuniti kako bi se to i ostvarilo - kaže Sotjčić.

O preseljenju zoološkog vrta priča se već decenijama. Najpoznatiji direktor Beo Zoo vrta Vuk Bojović svojevremeno je govorio da je njegova želja bila da se životinje premeste na Veliko Ratno Ostrvo, ali to je bilo suviše rizično jer su tamo česte poplave. Takođe, pre petnaestak godina kao moguće lokacije pominjali su se Krnjača i Surčin, ali se od toga odustalo jer bi posetiocima to bilo predaleko.

Odluka o premeštanju ZOO vrta još uvek je na nivou ideje. Nije ušla u skupštinsku proceduru, niti je opredeljen novac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri