GROBLJA I U BATAJNICI I UGRINOVCIMA: U zemunskim naseljima biće dodatnih mesta za sahranjivanje

S. V.

12. 11. 2022. u 14:00

DUGOGODIŠNjI problem žitelja zemunskih naselja Batajnica i Ugrinovci koji su, zbog nedostatka grobnih mesta, svoje najmilije sahranjivali u okolnim opštinama - uskoro će biti rešen.

ГРОБЉА И У БАТАЈНИЦИ И УГРИНОВЦИМА: У земунским насељима биће додатних места за сахрањивање

Zgrada opštine , Foto Z. Jovanović

Opština Zemun tražila je od Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda da se u ovim naseljima formiraju još dva groblja. Projekti su u izradi, a radovi bi mogli početi sledeće godine. Prema rečima predsednika GO Zemun Gavrila Kovačevića, novo večno počivalište u Batajnici prostiraće se na 12 hektara.

- Direkcija je otkupila te parcele i formirala jednu - objašnjava Kovačević. - Groblje će se raditi fazno. U toku je usvajanje urbanističkog projekta za groblje u Batajnici, očekujem da će nabavka za izvođača radova biti raspisana do februara, kako bi radovi počeli što pre. Ugrinovačko konačište biće prošireno za još jedan hektar na otkupljenim površinama, uskoro će biti raspisan tender tako da nećemo dugo čekati da se meštani ponovo sahranjuju u Ugrinovcima.

Foto Tanjug

Staro Zemunsko groblje na Gardošu je takođe zatvoreno za formiranje novih grobnih mesta, tako da se sugrađani uglavnom sahranjuju na Novom Bežanijskom groblju.

Kovačević ističe da je potrebno organizovati bolje održavanje lokalnih grobalja. Kada bude formirano u Batajnici, ono će biti u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge", a prvi čovek Zemuna podseća da su i građani dužni da svoje obaveze redovno izmiruju.

Meštani Batajnice poslednjih godina organizuju ispraćaje svojih najdražih najčešće u Dobanovcima, Banovcima ili Staroj Pazovi, gde takođe postoji potreba za proširenjem groblja. Ali, večna konačišta ljudi koji su živeli u Batajnici neretko su i na Orlovači ili Zbegu.

GRADNjA NA JOŠ TRI LOKACIJE

KRAJEM prošle godine, iz JKP "Pogrebne usluge" rekli su da je, osim u Batajnici, predviđena gradnja još tri nova groblja na različitim lokacijama u gradu. Kako su objasnili, planirano je da večna počivališta budu Lešće 2, Bežanija 2 i u Kaluđerici.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna