NAJVIŠE PARNIČNIH POSTUPAKA: Pravnici iz Pravobranilaštva u 2021. godini postupali na 7.640 ročišta

A. V. V.

23. 08. 2022. u 09:37

ADVOKATI koji "brane" boje Grada u sudnicama tokom 2021. godine rešili su ukupno 16.875 predmeta.

НАЈВИШЕ ПАРНИЧНИХ ПОСТУПАКА: Правници из Правобранилаштва у 2021. години поступали на 7.640 рочишта

Gradsko pravobranilaštvo u Tiršovoj, Foto Printskrin

Novih papira koji su u ovom periodu stigli na sto Gradskog pravobranilaštva bilo je 24.275, dok su pravnici postupali na 7.640 ročišta. Najveći broj predmeta bio je iz odeljka parničnih postupaka, koji se najčešće vode u imovinsko-pravnim sporovima, radi naknade materijalne i nematerijalne štete, utvrđivanja ništavnosti pravnih akata koje su doneli nadležni organi...

Ovo su podaci iz Izveštaja o radu Gradskog pravobranilaštva grada Beograda za period od 1. januara do 31. decembra 2021. godine, koji su odbornici usvojili na poslednjoj sednici Skupštine grada. Kako se navodi u dokumentaciji, Odeljenje za opštine Vračar, Zvezdara, Palilila, Savski venac i Stari grad nalazi se na prvom mestu po broju rešenih predmeta - 2.618, zatim sledi Odeljenje za opštine Voždovac, Rakovica i Čukarica - 1.353, a na trećem mestu je Odeljenje za GO Mladenovac - 610.

- Usled produžene loše epidemiološke situacije angažovanje zaposlenih u pravobranilaštvu nije bilo uvek u punom kapacitetu, kao što je bio slučaj i sa sudovima, sekretarijatima i javnim preduzećima - navodi se u izveštaju. - Međutim, to nije uticalo na efikasnost rada u 2021. godini. Broj predmeta je povećan u odnosu na 2020. godinu sa 60.629 na 70.025, a primljeno je 24.275 novih predmeta, a godinu pre - 16.900.

Veliki deo predmeta sa kojima su se ukoštac uhvatili pravnici iz vračarskog odeljenja odnosio se na postupanja u svojinskim predmetima, odnosno onim koji se tiču naplate duga nastalog po osnovu zakupa poslovnog prostora i sticanja bez osnova u kojima je GO Vračar tužilac. Tokom minule godine završena su četiri spora, i to u korist ove opštine.

- Deo Odeljenja pri GO Savski venac imalo je ukupno 1.356 predmeta, od kojih 62 legalizacije, po četiri krivična i stečajna postupka, dok je rešen 421 predmet. U Obrenovcu parnice u kojima je odeljenje ove opštine bilo zastupnik uglavnom su se odnosile na zaštitu imovinskih prava opštine, prava korišćenja, naplatu zakupnine za stanove u svojini Grada, naknadu štete zbog ujeda nevlasničkih pasa, povreda nastalih usled neravnina na trotoarima...

VEĆI PRIHODI

GRADSKO pravobranilaštvo grada Beograda od parnica je lane zaradilo nešto više novca od planiranog.

- Pravobranilaštvo je planiralo prihode u ukupnom iznou od 65 miliona dinara. Od 1. januara do 31. decembra ostvareno je ukupno 77.792.591 dinara. Navedeni iznos ostvaren je na ime naplaćenih troškova zastupanja Grada Beograda od strane Gradskog pravobranilaštva - precizira se u izveštaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju