VELIKE GARAŽE OTVARAĆE I PRIVATNICI: Odbornici usvojili odluku po kojoj će Beograd dobiti više parking mesta

S.V.

22. 08. 2022. u 14:00

TRAGANjE za slobodnim parkingom kao jedan od gorućih problema ljudi koji žive u Beogradu mogao bi biti rešen.

ВЕЛИКЕ ГАРАЖЕ ОТВАРАЋЕ И ПРИВАТНИЦИ: Одборници усвојили одлуку по којој ће Београд добити више паркинг места

Foto: V. N.

Gradski odbornici su, naime, na poslednjoj sednici dali zeleno svetlo predlogu da i privatnici mogu da prave i naplaćuju parkinge, ali po standardima i cenama koje Grad propiše.

Baš ovu odluku najavio je, pre dva meseca, gradonačelnik Šapić u intervjuu "Novostima", odmah pošto je izabran da vodi prestonicu.

Kako je tada podsetio, rešenje problema sa nedostatkom garaža i mesta za ostavljanje vozila, može biti u dopuštenju da privatnici uđu u "sektor parkiranja". Poznato je da Grad nema dovoljno mogućnosti, ni sredstava da pravi nove garaže u onom broju koji je potreban gradu kakav je Beograd. Privatni parkinzi postoje u svim većim gradovima Evrope, a kod nas sve dosad nisu postojali, jer nije bilo odluke da se ta praksa razvije. Pošto su odbornici dali zeleno svetlo na izmenu Odluke o javnim parkiralištima, sada će ljudi, koji kupe parcelu i sruše neki stari objekat na svom zemljištu, umesto stambenog ili poslovnog prostora tu moći da naprave parking.

- To je jedno od gorućih pitanja koje remeti svakodnevni život stanovnika prestonice i može biti regulisano isto kao što su, pre par godina, u predškolski sistem uključeni i privatni vrtići - objasnio je gradonačelnik. - Naravno, JKP "Parking servis" koji naplaćuje i gradi parkinge i garaže će to raditi i ubuduće ali treba dozvoliti da neko ko ispuni uslove i dobije dozvolu može na svojoj parceli, umesto zgrade, da napravi parking. Verujem da ćemo tako za par godina dobiti na desetine garaža u Beogradu, a Grad ne bi ni dinar dao za to.

BIĆE KOD SKUPŠTINE I HRAMA

GRAD završava dokumentaciju za gradnju garaža u Vlajkovićevoj, Fruškogorskoj, te u Skerlićevoj kod Hrama Svetog Save. Buduća garaža u Vlajkovićevoj imaće četiri podzemne etaže za 284 parking-mesta. Ulaz će biti u Vlajkovićevoj, a izlaz u Kosovskoj. Ispod zelene površine kod Obeliska nesvrstanih u Fruškogorskoj biće pet nivoa za 384 automobila, a u Skerlićevoj za 350 vozila.

Cenu privatnih parkinga diktiraće tržište. Kada je reč o izgradnji javnih garaža koje radi Grad, pre desetak dana majstori su počeli da kopaju temelje za podzemno parkiralište ispred hale "Pinki" u Zemunu. Planirano je da radovi traju godinu i po, a novi objekat za ostavljanje automobila imaće 5.407 kvadrata i jednu podzemnu etažu sa 150 mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)