POSLE DVE GODINE SRUŠENI NELEGALNI OBJEKTI NA AVALI: Bageri i radnici stavili tačku na "delo" bahatog investitora (FOTO)

S. Vidačković

22. 08. 2022. u 08:50

OD postavljanja prve cigle pa sve do rušenja šest nelegalnih objekata, koje je bahati investitor sazidao u zaštićenom području prirodnog dobra na Avali, prošle su gotovo dve godine.

ПОСЛЕ ДВЕ ГОДИНЕ СРУШЕНИ НЕЛЕГАЛНИ ОБЈЕКТИ НА АВАЛИ: Багери и радници ставили тачку на дело бахатог инвеститора (ФОТО)

Foto: Z. Jovanović

Bageri i nekoliko radnika prošle nedelje počeli su da uklanjaju dvospratnice koje su izgrađene krajem 2020., posle naloga Sekretarijata za inspekcijske poslove i krivične prijave protiv graditelja.

Još u januaru prošle godine, gradska građevinska inspekcija stavila je traku i zatvorila gradilište. Do tog momenta, na Avalskom vencu već je niklo šest zdanja i ograda. Da žitelji ovog dela Voždovca nisu prijavili šta im se dešava u komšiluku, nedaleko od Avalskog tornja, verovatno bi na toj lokaciji danas bio luksuzni kompleks za odmaranje i rekreaciju.

O ovoj gradnji pisale su i "Novosti" u nekoliko navrata skrećući pažnju da je "udar" na Avalu nedopustiv, pozivajući nadležne da neimara što pre zaustave. Kada su pre godinu i po dana nadležni iz Sekretarijata za inspekcijske poslove stavili tablu i traku na kojima je pisalo "zatvoreno gradilište", komšije kažu da od tad nisu videli majstore na toj parceli.

TREĆI STEPEN ZAŠTITE

Kako su za "Novosti" ranije potvrdili u Zavodu za zaštitu prirode Srbije, parcela 2265/2 KO Beli Potok, na kojoj se gradi, nalazi se pod zaštitom, iako su iz Sekretarijata za inspekcijske poslove uveravali da Rešenje o stavljanju pod zaštitu prirodnog dobra Avala ne obuhvata parcelu na kojoj se izvode radovi.

- Parcela ulazi u granice PIO "Avala"i nalazi se u režimu zaštite trećeg stepena, kao granična parcela - tvrde u Zavodu za zaštitu prirode.
Uvidom u katastar jasno je da granična parcela pripada višem, odnosno drugom stepenu zaštite. Čak i da je investitor išao legalnim tokom i zatražio građevinsku dozvolu, kao što nije, "zeleno svetlo" za gradnju morao bi da odobri Zavod.

- Posle dve godine pritisaka na gradsku i opštinsku vlast uspeli smo da zaustavimo divlju gradnju na prirodnom dobru Avale i pokrenut je postupak vraćanja zemljišta u prvobitno stanje - kaže meštanin Nenad Đorđević. - Mislili smo da je gradnja stopirana samo privremeno, pa da će da nastave. Pre nekoliko dana, čuli smo da bi ovih dana moglo da počne rušenje, ali nismo verovali. Tu su prvog dana bili trojica majstora i jedan bager. Ne znamo koliko će to trajati, ali nam je drago što su naši apeli urodili plodom.

Iz gradskog Sekretarijata za inspekcijske poslove rekli su nam da su posle nadzora nad bespravno izgrađenim objektima na Avali, utvrdili da je investitor bez građevinske dozvole nelegalno sazidao šest objekata i ogradni zid. Usledile su krivične prijave i rešenja o uklanjanju .

- U ovom slučaju, investitor je sam počeo sa uklanjanjem objekata po izdatom rešenju - ističu iz Gradske uprave. - Ovlašćene osobe Sekretarijata za inspekcijske poslove svakodnevno obilaze i nadziru radove na uklanjanju bespravnih objekata u cilju kontrole i dinamike rušenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri