MEĐU hrabrim radnicima "Novi Pazar puta" i meštanima Štavlja, Brnjice i pešterskih sela koji su u noći između 6. i 7. februara na magistralnom putu Duga Poljana - Sjenica iz snežne lavine spasavali promrzle i poluugušene ljude, žene i decu posebno se istakao mašinista Mirsad Šehović iz okoline Duge Poljane koje je te užasne noći, rizikujući svoj, spasao mnogo drugih života.

Mnogi od spasenih raspitivali su se ovih dana za ime svog spasioca, a neki su dolazili u Sjenicu i Dugu Poljanu da mu se zahvale.

- Nisam ja nikakav junak, samo sam radio svoj posao i ponašao se onako kako su mi te noći naređivali moja duša i srce, na sebe nijednog trenutka nisam mislio - kaže skromno Šehović i naglašava da je i sam bio iznenađen silinom oluje i nastalom situacijom.

- Ljudi su bili u strahu i panici, nisu mogli da izađu iz snegom prekrivenih kola, duvao je ledeni vetar, bilo je veoma hladno, neki su se gušili, deca su plakala. Trčao sam pored kola, bodrio vozače i krčio im put kroz smetove, gurao automobile, pomagao im da se okrenu u snegu, izvlačio ljude kroz prozore, padao i dizao se ne misleći da se i sam mogu ugušiti u lavini - priča ovaj skromni Pešterac, koji godinama održava deonicu oko Pometenika i Golijskog puta za koju kaže da je "gora od Sibira" i preteška za čišćenje.


PROČITAJTE JOŠ - "Zavejani smo SATIMA, a pomoći nigde nema i ko zna kad će nas izbaviti": Sjeničanin otkriva koliko je dramatično nevreme kakvo Pešter ne pamti (VIDEO)


Milo mi je što smo te noći pomogli ljudima, nisam to činio samo ja, sve moje kolege hrabro su se borile sa smetovima. Mnogo su nam pomogli i meštani, a te je noći bilo istinskih heroja. Žao mi je što je oluja uzela jednu žrtvu i što Radovana Čvorovića iz sela Gonje, koji se smrznuo u svom vozilu, nismo uspeli da spasemo. A ja bih opet isto postupio - poručuje Šehović.


ZAHVALNOST

U NOĆI strašne mećave u kolima zatekla i Jelena Antonijević koja je spasena dobrim delom zahvaljujući putarima i Mirsadu. Dan kasnije tražila je da sazna ko su njeni spasioci i da im se lično zahvali.

- Sećam se Jelene, bila je zbunjena i uplašena kada smo došli do njenih kola i pitala me je šta da radi. Pomogao sam joj da se okrene na putu, naša mašina kojom je upravljao Mujo Rebronja išla je napred, a ja sam išao pored kola, pokazivao joj kuda da ide i čistio joj šoferšajbnu, vidljivost je bila manja od metra - priča Šehović.