LEKARI u Kikindi imaju pune ruke posla. Svakog dana od početka drugog polugodišta u Dečjem i školskom dispanzeru sve je veći broj mališana koja imaju prehladu, a pedijatrima se u tom periodu javilo skoro 4.000 dece. Kod dvoje predškolaca registrovan je virus gripa tipa AH3.

Time su se potvrdile prognoze epidemiologa iz Zavoda za javno zdravlje da se širenje oboljenja očekuje tek u februaru, jer je virus gripa tipa AH1N1 i tipa B kod dvoje odraslih pacijenata potvrđen 24. januara.

Za tri nedelje od početka drugog polugodišta u Školskom dispanzeru lekari su pregledali čak 1.904 pacijenta, a kod 199 školaraca dijagnostikovana su oboljenja slična gripu.


Pročitajte i: Prva žrtva u Braničevskom okrugu: Požarevljanin preminuo usled gripa


- Već prve nedelje posle raspusta u Dečjem dispanzeru pregledali smo 670 bolesne dece, od kojih je 20 imalo oboljenja slična gripu. Nedelju kasnije imali smo još 205 obolelih, a njih 37 je imalo oboljenja nalik gripu. Prošla nedelja je bila "udarna", jer je u dispanzeru bilo oko 1.000 pacijenata, a oboljenje je dijagnostikovano kod 96 dece - izjavila je dr Vesna Tomin, načelnica Dečjeg dispanzera.

Ovakva situacija nije iznenađenje, jer je pre deset dana, kada je grip tipa AH1N1 i tipa B potvrđen kod dvoje odraslih pacijenata, epidemiolog Tatjana Karać iz Zavoda za javno zdravlje izjavila da se porast broje obolelih tek očekuje. Simptomi oboljenja su visoka temperatura, malaksalost i bolovi u celom telu.


ZABRANjENE POSETE BOLNICAMA

Još pre deset dana uvedena je mera zabrane posete pacijentima koji se nalaze na lečenju u bolnicama u Kikindi, Senti i Novom Kneževcu. Da bi se sprečilo širenje virusa gripa, od tada nisu dozvoljene ni posete Gerontološkom centru u Kikindi.