Predsednca opštine dvaput za dva meseca podnela ostavku: Lični razlozi ili uvertira pred izbore?

J. ILIĆ

22. 01. 2020. u 06:30

Председнца општине двапут за два месеца поднела оставку: Лични разлози или увертира пред изборе?

Sanja Petrović, Foto SO u Kovinu

Da li će Vlada Srbije biti primorana da na kraju uvede privremene mere?

PREDSEDNIK Opštine u Kovinu Sanja Petrović (SNS) je tokom poslednja dva meseca dvaput podnosila ostavku. Prvu je povukla, da bi pre nekoliko dana podnela novu, pa njeni politički suparnici veruju da je krajnji cilj uvođenje privremenih mera, kako bi vanredni lokalni izbori ovde bili održani u isto vreme kad i republički.

Prvo odstupanje sa funkcije Sanja Petrović je sama inicirala 28. novembra, ali Skupština u Kovinu o njoj nije raspravljala na prvoj narednoj sednici 20. decembra 2019, jer je prvi čovek lokalnog parlamenta Zoran Bradanji zasedanje počeo informacijom da je ostavka povučena. Nije bilo širih obrazloženja, uz opravdanje da su posredi lični razlozi.

Ali 16. januara, Sanja Petrović je opštinskoj pisarnici ponovo predala svoju ostavku, opet uskraćujući javnost za objašnjenje.

- Predsednica ne daje izjave jer su u pitanju lični razlozi. To joj je bio motiv i prvi put, a onda su se pojavili novi, pa je usledila i druga ostavka - objašnjava predstavnik za javnost lokalne samouprave u Kovinu Nataša Maloduš, napominjući da bi i Skupština u roku od mesec dana, bez rasprave, trebalo da konstatuje demisioniranje i čitavog kabineta i Opštinskog veća.


PROČITAJTE JOŠ - Naprednjaci preuzeli vlast u Kovinu 

Kaže, ako se to ne dogodi, Vlada će uvesti privremene mere i formirati petočlani privremeni organ koji će do izbora novog rukovodstva voditi Kovin.

- Ovde su vanredni lokalni izbori održani 2017, pa bi redovni trebalo da uslede 2021, ali to naprednjacima nije politički isplativo, pa je Sanja Petrović podnela ostavku kako bi bile uvedene privremene mere i inicirani vanredni lokalni izbori u isto vreme kada i republički - procenjuje šef odborničke grupe "Saveza za Kovin" Srđan Vukša.


Odbornici tokom nedavnog zasedanja Foto SO u Kovinu

Tvrdi i da je prva ostavka bila preuranjena, jer se još nije znao termin republičkog glasanja, te da predsednik Opštine u Kovinu sve radi isključivo "na komandu" svoje stranke, pa o ovakvim odlukama nije obavestila ni koalicone partnere ni sugrađane.

Na kraju - zato što je predsednik Skupštine Zoran Bradanji bio na sastanku, a potom se nije odazivao - nije poznato ni kada će lokalni parlament zasedati, ni da li će konstatovati odstupanje Sanje Petrović.


LOKALNA VLAST

VLADAJUĆU većinu u kovinskoj skupštini opštine čine 24 odbornika SNS, te po šest predstavnika SPS i JS, uz dvoje iz SVM.

- Svi su oni u vlasti i sve odluke donose jednoglasno. Tokom poslednje održane sednice, čak 23 tačke dnevnog reda su izglasane bez i jedne jedine reči diskusije - kaže Srđan Vukša.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije