GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević i direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Žužana Hargitai u četvrtak su, u dvorištu novosadskog vrtića „Vila“, zasadili novo drveće. Sadnice su obezbeđene zahvaljujući ličnoj donaciji zaposlenih u EBRD u Srbiji.

- Ovo je simboličan zajednički gest, u skladu sa pridruživanjem Novog Sada porodici zelenih gradova – istakao je gradonačelnik.

On je napomenuo da će u dvorištu tog vrtića Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ biti zasađena 42 nova drveta.

- Na ovakvim primerima vidi se da nas EBRD ne doživljava kao partnera samo prilikom potpisivanja protokola u složenim pitanjima nego i u ovim, svakodnevnim stvarima koje čine život lepšim.

To je bila najava velike akcije ozelenjavanja 25 lokacija u gradu, sa nekoliko hiljada novih zasada, koja počinje u subotu, rekao je Vučević i dodao da je veliki je odziv kompanija, sportista, javnih ličnosti koji žele učestvuju.

Gradonačelnik je pozvao Novosađane da se pridruže akciji i “da pokažemo na delu da nam treba zeleniji grad, a ne samo na društvenim mrežama”.

Pročitajte još - U Orahovoj u Novom Sadu novi vrtić

Žužana Hargitai je istakla da predstoji potpisivanje ugovora za nabavku 35 novih CNG autobusa na gas, čime će biti poboljšan kvalitet vazduha u Novom Sadu, a procene su da će zahvaljujući novim autobusima biti smanjena emisija ugljen dioksida za 70 procenata.

- Novi Sad se pridružio EBRD programu „Zeleni gradovi“ u avgustu ove godine, u okviru kojeg će biti izrađen Akcioni plan sa prioritetnim investicijama koje doprinose poboljšanju životne sredine. Nekoliko zelenih projekata je već u pripremi, pre svega rekonstrukcija i poboljšanje energetske efikasnosti SPENS-a, i obnova voznog autobuskog parka novosadskog javnog prevoznika – istakla je Žužana Hargitai. EBRD je do sada uložila više od 5,6 milijardi evra u Srbiji, od čega je najveći deo namenjen razvoju privatnog sektora i održive infrastrukture. Sa nekoliko gradova u Srbiji trenutno sarađuje na projektima poboljšanja energetske efikasnosti u javnim zgradama, kao i u istraživanju mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja.