POTPISIVANjE Ugovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, kojim bi se - između ostalog - omogućio bescarinski izvoz ovčjeg i kozjeg sira na tržište Rusije i još četiri države, mlekari širom Srbiji su ocenili su kao odličan potez. Vele, to će ih učiniti konkurentnijim i mnoge od njih koji su ranije već izvozili na tamošnje tržište vratiti u ruske markete.

- Oslobađanje od plaćanja carine će umanjiti cenu naših proizvoda bar za desetak procenata, pa se nadamo što skorijoj ratifikaciji ugovora u parlamentima svih šest država. Smatram i to da bi naša država trebalo da oformi sabirni centar i organizuje distribuciju proizvoda - kaže direktor mlekare "Selekt milk" iz Inđije Milovan Bulatović.


PROČITAJTE JOŠ - U strahu 1.100 Mačvana: Zbog auto-puta ostaju bez kuća i okućnica?


Mlekari u čačanskom kraju, kao i oni iz Šumadije uglavnom se bave proizvodnjom sireva i ostalih proizvoda od kravljeg mleka, a posle potpisivanja ovog ugovora sve ozbiljnije razmišljaju o tome da proizvodnju prošire i na kozje, i na ovčje sireve - iako mali broj stočara na ovim prostorima uzgaja ove životinje.

S druge strane, pešterski kraj je čuven upravo po uzgoju ovaca i po sjeničkom ovčjem siru koji se još pravi na tradicionalan način, uglavnom u gazdinstvima, odnosno katunima gde je organizovana ispaša. Procena je da se na ovom području godišnje proizvede oko 350 tona ovčjeg sira, ali proizvođači još nisu upoznati sa standardima koje zahteva rusko tržište.

To potvrđuje i direktor Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela u Sjenici Esad Hodžić, navodeći da članice EU insistiraju na standardu ISO 22000. Posebno ističe i činjenicu da mlekare u ovom kraju uopšte ne otkupljuju ovčje i kozje mleko, jer je zbog loših puteva pravi podvig stići do stočara.

- Jednako je važno i to šta tamošnji kupci traže, jer naša gazdinstva proizvode uglavnom bele sireve. Inače, otkupna cena ovčjeg mleka je ovde oko evra za litar, a za kilogram sira ih je potrebno četiri, pa bi naš proizvod na tržištu Evroazijske unije trebalo da košta bar devet evra.


ROBA

U SRBIJI već postoji nekoliko mlekara koje izvoze u Rusiju, pa će ugovor i njima znatno olakšati plasman namaza, mekih belih sireva tipa fete, ali i paprike u pavlaci.