ODLUKA o trasi auto-puta Ruma-Šabac-Loznica, čija se vrednost procenjuje na oko pola milijarde evra, biće doneta tek nakon okončanja roka za izjašnjavanje građana 4. novembra, saznaju "Novosti" u Ministarstvu za saobraćaj i infrastrukturu.

Do ove informacije došli smo tragajući za razlozima za peticiju iz Štitara, kod Šapca, gde je 1.100 meštana stavilo potpis na zahtev da se zbog saobraćajnice ne ruše njihove kuće i okućnice.

- To što su meštani potpisali peticiju ne znači da se protive izgradnji auto-puta. Mi od početka insistiramo da oni projekti koji su do sada već gotovi budu izrađeni. Projekat za trasu auto-puta od Rume do Šapca već postoji i mogao bi sutra da počne da se radi, ali se ne radi već sedam godina. A sada smo u Štitaru da pokažemo šta se dešava kada se ne slušaju građani - rekao je šabački gradonačelnik Nebojša Zelenović.


PROČITAJTE JOŠ - Obilaznica ruši 156 kuća


Uznemireni Mačvani, koji ne kriju da se raduju izgradnji auto-puta, ipak, tvrde da bi, prema postojećem planu, ta dugo iščekivana saobraćajnica trebalo da pređe preko 36 domaćinstava u Štitaru. Ovaj deo najveće ravnice u užoj Srbiji, površine skoro 800 kvadratnih kilometara, nastanjuje tradicionalno zemljoradničko stanovništvo pa ne čudi što se nikome ne ide sa svoje okućnice.

- Domaćini kojima su kuće baš na trasi tražili su mesto u selu gde bi se, eventualno mogli preseliti, ali nisu uspeli da nađu. A nikome se ne ide u grad, jer mačvanski način života je kod nas vrlo cenjen. Nekome ko je odrastao u ovakvom jednom selu, gotovo je nemoguće da to zameni nekim "tesnim" gradskim naseljem - kaže Milena Pavić iz Štitara.

Ipak, poslanik u republičkoj skupštini dr Boban Birmančević, koji je sa stručnjacima iz Ministarstva saobraćaja učestvovao u brojnim projektima izgradnji puteva na području Šapca, ima reči utehe za meštane. On, za "Novosti", kaže da za resorno ministarstvo postoji zakonska obaveza da sasluša sve predloge i sugestije sa terena, pre donošenja konačne odluke.


PROČITAJTE JOŠ - Obilaznica u Pančevu ruši čak 60 kuća! 

- Ne zaboravite na put u Obrenovcu koji ide preko naseljenog mesta i slične, ne tako daleke primere, nastale zato što nikome nije u interesu da ruši kuće. Pozivam lokalne čelnike da se uzdrže od politizovanja ovakvih situacija i ne plaše ljude lošim scenarijima već da se ozbiljno uključe u važan posao. Auto-put je preko potreban zapadnoj Srbiji i on će sigurno biti sagrađen - navodi Birmančević.


MIŠLjENjA PODELjENA

MEŠTANI Štitara su podeljenih mišljenja. Jer, dok jedni zadovoljni trljaju ruke nadajući se da će im država otkupiti "staru đedovu kuću" koju nikako ne mogu da prodaju, drugi nikako ne misle da se sele iz tek sagrađenih kuća i ruše nove plastenike. Ima i onih koji su, trenutno, u potrazi za kućom ili njivom baš u Štitaru jer se nadaju da će uskoro profitirati.