U PRIJEPOLjU su polovinom maja svečano otvoreni novoizgrađeni deo objekta predškolske ustanove "Miša Cvijović", te rekonstruisane zgrade OŠ "Dušan Tomašević Ćirko" u Velikoj Župi.

I, dok je Turska razvojna agencija TIKA sa 105.000 evra finansirala nadogradnju vrtića, za sanaciju tri školske zgrade, nabavku opreme, te uređenje dvorišta i školske sale je bivši učenik, a sada ugledni privrednik u ovoj prijateljskoj zemlji Zarif Kajević izdvojio gotovo pola miliona evra.

- TIKA našoj ustanovi darovala dve nove kompletno opremljene učionice, a renoviran je, pa opremljen i stari deo zgrade, što su bili prvi veliki radovi posle duže od tri decenije - kaže direktor PU "Miša Cvijović" Ivana Krpović, napominjući da je sada lista čekanja za boravak mališana u ovoj ustanovi znatno skraćena.

Pročitajte još: Tika finansirala obnovu škole i predškolske ustanove u Prijepolju

Mališani u narodnim nošnjama dva naroda su izveli prigodan program koji je posebno oduševio goste iz Turske.

- Deca su naša budućnost i uvek treba ulagati u njih. Pored zahvalnosti agenciji TIKA, odajem priznanje i Opštinskoj upravi u Prijepolju koja nam je ukazala priliku za saradnju - naglasio je ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič.

Delegacija je, potom, posetila i OŠ "Dušan Tomašević Ćirko" u Velikoj Župi, gde je - uz udruženje "Rumelisijad" iz Burse i Tursku razvojnu agenciju - angažovanje Zarifa Kajevića bilo presudno.

Gosti i donatori u Velikoj Župi

- Viziju nove škole smo imali još 2013, ali tada nismo bili svesni toga koliko je to veliki zadatak. Trebalo je obnoviti oronule objekte stare gotovo pola veka, sa krovovima koji su prokišnjavali, a sanjali smo i vodovod, te prozore na montažnim objektima koje ne treba zakivati da bi dihtovali. Ipak, zahvaljujući pomoći donatora, lokalnoj samoupravi i zaposlenima, uspeli smo da realizujemo zacrtano - zaključila je direktor pomenute obrazovne ustanove Belkisa Beganović.