Vučević: Kinezi ponudili da grade četiri garaže sa 1175 mesta

Tanjug

četvrtak, 25. 04. 2019. u 15:14

Вучевић: Кинези понудили да граде четири гараже са 1175 места

Foto Tanjug / Miloš Vučević

Novi Sad će biti prvi grad u Srbiji koji je koncesiono rešio problem državne apoteke, rekao je Vučević

Nemačka kompanija Feniks, pored još četiri strane kompanije, zainteresovana je za koncesiju na državnim apotekama u Novom Sadu, kineska kompanija želi da gradi četiri garaže u gradu, biće otvorene dve nove fabrike, stiglo je sedam ponuda za rešavanje energetske efikasnosti Spensa, a počeće i parterno uređenje centra Novog Sada.

To je sve danas novinarima saopštio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Novi Sad će biti prvi grad u Srbiji koji je koncesiono rešio problem državne apoteke, rekao je Vučević.

PROČITAJTE JOŠ - Mirović i Vučević obišli radove na izgradnji kružnog toka

"Četiri strane kompanije su već otkupile dokumentaciju, a do 3. aprila, kad je bio rok za dostavdljanej ponuda, stigla je ponuda apoteka Benu, vlasništvo nemačkog Feniksa, koji su dali ponudu za koncesiju nad apotekama na 15 godina, u iznosu od 4,3 miliona evra. To je za 362.000 evra više nego što je bila početna vrednost koju je Grad odredio. Jedina ponuda za 40 miliona dinara je veća od ovog iznosa nego što je Grad rekao da je najniža koncesiona naknada za uprapvljanje novosadskim apotekama u narednih 15 godina", rekao je Vučević.

Rekao je i da je posebno ponosan jer je Novi Sad prvi grad u Srbiji koji je uradio ovakav projekat i "zaista rešio strateški problem svih apoteka", da nije davao u zakupe, poput drugih opština i gradova, već koncesiono rešili status apoteka.

Vučević je rekao i da su stigle dve ponude za izgradnju javnih garaža u Novom Sadu.

"Od jedne velike kompanije iz Kine, koja trenutno u Srbiji ima najveću grinfild investiciju od njihove majke kompanije direktno iz Kine. Dobili smo ponudu od 30 miliona evra za izrgadnju četiri garaže, za projektovanje, finansiranje, izgradnju i upravljanje na 45 godina", najavio je Vučević.

PROČITAJTE JOŠ - Vučević: Do 2020. pred građanima plan izgradnje deponije

Kinezi su zaniteresovani, kako je rekao, da grade tri podzemne i jednu nadzemnu garažu, sa ukupno 1175 mesta i to na sledećim lokacijama - u Ulici Modene, na Trgu republike, potom na prostoru između Skupštine Vojvodine i gimnazije „Isidora Sekulić“ i nadzemnu garažu u šafarikovoj ulici, koja će biti i najveća.

"Dobili smo i ponudu od jedne domaće novosadske kompanije koja je zainteresovana da izgradi, odnosno ima partnerski odnos sa Gradom, i da izgradi garažu u Ulici Modene", kazao je gradonačelnik.

Vučević je govorio i o dve strane kompanije, koje će graditi fabrike u Novom Sadu, jedna od njih je švajcarska fabrika čokolade i druga nemačka kompanija Boš Male, koja se bavi proizvodnjom turb kompresora. Obe investicije su vredne po 50 miliona evra. Fabrika za proizvodnju turbo kompresora biće smeštena u Industrijskoj zoni, kod Lira, dok će fabrika čokolade biti na regionalnom putu prema Zrenjaninu, na izlazu iz Novog Sada.

"Boš Male je kompanija u vlasništvu Kine, sa nemačkim menadžmentom. Trenutno su peti u svetu po proizvodnji, sa 2,2 miliona turbo kompresora godišnje proizvedenih. Dolaze sa investicijom od 50 miliona evra, zapoljšavaljau 445 ljudi, od toga 50 inženjera u istraživačkom razvojnom centru. Oni će imati i istraživačko-razvojni centar i proizvodnju turbo kompresora", rekao je Vučević.

Gradonačelnik je govorio i o Spensu, za koji su stigle neobavezujuće ponude za partnerstvo za energetsku efikasnost. Stiglo je, kaže,s edam ponuda, od toga su tri od stranih kompanija.

"Ponuđeni su različiti koncepti saradnje, kako da Spens da učinimo efikasnijim, atraktivnijim, da smanjimo gubitke, učinimo ga bezbednijim, kako da nemamo situaciju da voda na bazenu nije dovoljno topla, da se topi led na klizalištu i da rasipamo energiju i za to izdvajamo pare iz budžeta. Za Spens smo učinili još jedan korak u smislu stabilizacije i osnaživanja, smanjili smo gubitke Spensa za 650 miliona dinara i u procesu smo finanlnog smanjenja broja zaposlenih, pa će u narednim mesecima broj zaposlenih biti smanjen za 68", rekao je Vučević.

Na pitanje novinara da li to znači da je Grad odustao od ideje, koja je pominjana u javnosti o rušenju Spensa, Vučević je odgovorio da je Gradu jasno da građani nisu bili za takvo rešenje i njegovo rušenje, zbog čega to i neće biti urađeno, već će problem rešiti na ovakav način.

Vučević je najavio i parterno uređenje centra grada, za šta će plan biti gotov ove godine, a novac je već predviđen rebalansom budžeta.

"Uradićemom parterno uređenje u nekoliko etapa, a sve će biti jedna vizuelna i urbanistička celina. Najpre ćemo urediti deo Trga slobode, od Srpskog narodnog pozorišta do Aapolo centra i do Uspenske crkve", naveo je Vučević, te dodao da nakon toga slede naredne faze drugog dela uređenja centra grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije