Vučević: Do 2020. pred građanima plan izgradnje deponije

Tanjug

27. 02. 2019. u 19:36

Вучевић: До 2020. пред грађанима план изградње депоније

Miloš Vučević - Foto: Tanjug

Do 2020. godine predstavićemo građanima dokle se stiglo sa planom izgradnje Regionalne deponije u Novom Sadu, gde će biti odlagano smeće iz još šest okolnih opština, i šta nas čeka od 2020. do 2024. godine
Do 2020. godine predstavićemo građanima dokle se stiglo sa planom izgradnje Regionalne deponije u Novom Sadu, gde će biti odlagano smeće iz još šest okolnih opština, i šta nas čeka od 2020. do 2024. godine, kada je taj projekat u pitanju, rekao je danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, na pitanje Tanjuga dokle se stiglo sa ovim projektom.


Skoro 50 godina smeće se odlaže na deponiju koja se nalazi gotovo tik uz grad. Godišnje na Gradskoj deponiji bude odloženo 173.000 tona otpada, pokazuju podaci iz 2016. godine.


Od te količine, JKP Čistoća prikupila je 106.000 tona, a kroz postrojenje za separaciju otpada prošlo je 15.400 tona.


Gradonačelnik Novog Sada uverava da građani nemaju razloga za brigu, te da intezivno razgovaraju sa meštanima, kako bi oni na pravi način razumeli da nova deponija neće biti u blizini njihovih kuća i naseljenog mesta.


Pročitajte još: Novi Sad: Dnevno čiste 40 lokacija


"Regionalna deponija biće udaljena od naseljenog mesta i više nego što su zakonski minimumi. Napravićemo i zelene površine, što se podrazumeva. Niko od građana neće biti ugrožen", rekao je Vučević.


On navodi da će biti korišćena tehnologija koja nikako neće moći da utiče na zagađenje vazduha, već naprotiv - više neće biti neuređenog smetlišta.


"Vlada ogromno interesovanje kompanija širom sveta za deponiju kao što je ona u Beogradu, ali i za ovu u Novom Sadu. Nećemo ništa ishitreno da radimo, hoćemo da izaberemo ono što će biti nabolje i najekonomičnije za nas, a pre svega moramo da vodimo računa o zaštiti životne sredine i o celom ambijentu", kaže Vučević.


On je naveo da će izgradnja Regionalne deponije uticati na cenu komunalne usluge odnošenja smeća i upravljanja smećem.


Na pitanje da li to znači da će cena poskupeti, Vučević odgovara da "to nije rekao".


Pročitajte još: Novosadska „Čistoća“ sprovodi kontrole odlaganja krupnog otpada


"Nisam rekao da će poskupeti, ali kažem da centralni prečistači svakako utiču na cenu koštanja. Nismo ništa pripremali da poskupi odnošenje smeća, ali ćemo svakako ta ulaganja i investicije sagledavati i u kontekstu cene koštanja", kazao je Vučević.


Još nije poznato na koji način će biti finansirana izgradnja Regionalne deponije, da li kroz javno-privatno partnerstvo, koncesiju ili kreditno zaduživanje. Investicija će biti vredna nekoliko desetina miliona evra.


Trenutno se radi na uređenju 17 regionalnih deponija u Srbiji, od ukupno 26, koliko predviđa Državna strategija. Ta investicija vredna je 960 miliona evra. Kada svih 26 deponija bude izgrađeno, biće ugašeno 163 deponije u zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

NOVI SAD

27.02.2019. 20:19

dajte molim vas pogledajte na sta lici ulazak u grad kulture najlon pijac