Francuzi investiraju u Paraćin

Z. RAŠIĆ

30. 03. 2018. u 06:45

Французи инвестирају у Параћин

Hala u industrijskoj zoni

Firma iz oblasti precizne mehanike zakupila halu u industrijskoj zoni. Investitor hoće da kupi i hektar zemljišta za izgradnju fabrike. Kompanija iz oblasti precizne mehanike započeće proizvodnju u maju

MANjA francuska kompanija iz oblasti precizne mehanike zakupila je u industrijskoj zoni "Zmič" u Paraćinu već izgrađenu halu u privatnom vlasništvu i najavila pokretanje proizvodnje. Odluku o zakupu doneli su nakon posete tom gradu, prvi put u novembru prošle godine, a tokom razgovora u opštini, vlasnik je izrazio nameru da kupi hektar zemljišta za izgradnju pogona od oko 3.000 kvadrata.

U pitanju je porodična kompanija sa višedecenijskom tradicijom u oblasti precizne mehanike, čiji vlasnik Žerom Lobel kaže da mu je cilj da otvori pogon za proizvodnju mehaničkih delova od metala i svih vrsta plastike za potrebe industrije. Govoreći o planovima, investitor je rekao da će odmah dopremiti sedam alatnih mašina za početak proizvodnje u maju, a za septembar je najavio svečano otvaranje kome će prisustvovati i predstavnici drugih sličnih francuskih firmi sa kojima sarađuju u okviru klastera. Francuzi su već zaposlili nekoliko radnika u Paraćinu koje naredne nedelje šalju na obuku u Francusku, a plan im je, za početak, upošljavanje dvadesetak ljudi.


PROČITAJTE JOŠ:
Novi Sad: Od svilare ostalo ime

- Interes opštine je da izađe u susret zahtevima svih investitora, i domaćih i stranih - kazao je tokom sastanka čelni čovek Opštine Saša Paunović.

Povodom interesovanja Francuza da kupe zemljište, Paunović je rekao da ima dovoljno prostora u industrijskoj zoni u blizini objekta koji su oni iznajmili, i da se otvaraju novi blokovi gde se zemljište može rezervisati.

Vlasnik firme u opštini Paraćin

Ukoliko bude dovoljno stručne radne snage za specifične potrebe tog lanca proizvođača opreme za industriju, postoji mogućnost dolaska i drugih sličnih firmi, što bi značilo upošljavanje i većeg broja radnika. Ova francusko preduzeće, inače, već sarađuje sa preduzetnicima iz Paraćina dugi niz godina i očigledno su tom saradnjom zadovoljni.


PROČITAJTE JOŠ:
Smena na čelu Gornjeg Milanovca (ni)je bila legalna

KLASTER ZA PRECIZNU MEHANIKU

ZAKUPAC hale u Paraćinu je manja firma u okviru klastera, grupe srodnih povezanih manjih preduzeća koja ima stotinak ili do 150 radnika u Francuskoj i koje žele da presele deo proizvodnje u Srbiju zbog njenog geografskog položaja i drugačijih uslova poslovanja. A da li će do toga doći, isključivo zavisi od njihove procene da li je poslovanje u Srbiji isplativo za njih i ima li dovoljno kvalifikovane radne snage, budući da se radi o preciznoj mehanici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)