Sombor: Pola grada čeka pred blagajnom

J. BEKIĆ

nedelja, 04. 01. 2015. u 07:39

Сомбор: Пола града чека пред благајном
Prema ocenama znalaca, somborsko Narodno pozorište najbolja je domaća teatarska kuća izvan Beograda već decenijama

Prema ocenama znalaca, somborsko Narodno pozorište najbolja je domaća teatarska kuća izvan Beograda već decenijama. Ovaj teatar kreativnim uzletima neretko prevazilazi i ostvarenja prestoničkih ansambala.

Narodno pozorište u Somboru proslavilo je 132 godine postojanja. Zahvaljujući njemu Sombor je i u najteže vreme protekle decenije zadržao građanski duh.

- Danas je naše pozorište kuća sa 57 zaposlenih, od kojih je 15 stalnih članova ansambla. Učestvujemo na svim važnim festivalima i pratimo pozorišne trendove, uz saradnju sa najznačajnijim domaćim rediteljima - naglašava Mihajlo Nestorović, upravnik. - On dodaje da su glumci posvećeni poslu i svom pozorištu, te da na probe svi dolaze spremni i nema izostajanja.Sve to daje i dobar rezultat, pa zato poznati reditelji vole da dođu i da rade ovde, objašnjava upravnik, inače, i sam akademski glumac.

U Somboru se godišnje odigra oko 130 predstava. Ovde se uvek znalo ko u kojoj loži sedi, gde je čije mesto... Grad ima preko 50.000 stanovnika a svake godine 26.000 gledalaca poseti neku od predstava.

- Svetski prosek posete teatru u gradovima koje imaju pozorište je do pet odsto. Naše predstave, praktično, gleda pola grada - ponosan je Nestorović.

U prethodnoj sezoni u Somboru su imali šest premijera a isto toliko planiraju u narednoj godini. Tu su, naravno, i gostovanja i drugih pozorišta na somborskoj sceni. Za svoj rad Somborci su dobili su niz priznanja, među kojima je i nagrada "Kapetan Miša Anastasijević".

Zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave, i pomoći donatora, sponzora, ovaj teatar uspešno funkcioniše. Sredstvima iz gradskog budžeta nedavno su izvedeni zamašni radovi na unutrašnjosti i eksterijeru zgrade. Naime, u potpunosti je renoviran postojeći enterijer NPS, pa su tako zamenjene brokatne tapete u Velikoj sali, tapacirane fotelje u gledalištu, kompletno ofarbana fasada i unutrašnji zidovi. Zamenjene su keramičke pločice i renovirani su sanitarni čvorovi, oluci, daske na sceni...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije