Francuska i Belgija sudariće se u prvom polufinalu Mundijala: Komšijsko više od igre

G. ČVOROVIĆ

10. 07. 2018. u 07:25

Prozivke u dve zemlje traju danima, nema sumnje da će večerašnja utakmica (20.00) biti mnogo više od sporta

Француска и Белгија судариће се у првом полуфиналу Мундијала: Комшијско више од игре

Kilijan Mbape foto: AP Photo/Petr David Josek

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI": PARIZ

POLUFINALNA bitka između komšija Francuza i Belgijanaca mnogo je više od fudbala i sporta. Peckanja po svim osnovama su počela čim se saznalo da će se susedi, od toliko svetskih nacija, nameriti baš jedni na druge u utorak od 20.00 u Sankt Peterburgu. Najjači takmičarski naboj je, prirodno, u francuskom delu Flandrije, na severnoj granici, u četiri opštine u oblasti Pad Kale, sa najvećim gradom Lilom, koje su uvek pripadale Francuskoj, ali imaju flamansku kulturu romanskog govornog područja.

Francuzi, tako, prozivaju Belgijance da su pre nekoliko godina zaista bili "svetski šampioni", ali sa rekordnim 541 danom bez vlade zbog razmimoilaženja holandofonih Flamanaca i frankofonih Valonaca. Istovremeno, čudom ne mogu da se načude kako to Belgijanci imaju tako kompaktnu reprezentaciju, iako se dva najveća naroda politički i dalje ne mirišu previše, do te mere da se ozbiljno pominjao "razvod".

Sa francuske strane vole da prozivaju severne komšije i zbog jakog akcenta i lingvističkih specifičnosti u izgovoru francuskog jezika. Flamanci im odgovaraju da je "bibliju" francuske gramatike napisao Belgijanac Moris Grevis. Dodaju i to da svi Belgijanci odreda daju izjave i na francuskom jeziku, bez obzira na to kog su porekla, dok se za potomke Gala baš ne bi moglo reći da su poliglote.

JEDNO MESTO DVE DRŽAVE U MESTU Gonji Šose, koje preseca francusko-belgijska granica, atmosfera je ovih dana krajnje specifična. U varošici sa 1.200 duša, trećina su Belgijanci. Komšije, koje se svakodnevno druže, ovoga puta biće "ušančene" na suprotnim stranama.

Belgijanci Francuzima zameraju aroganciju i osećaj superiornosti, Francuzi u vicevima Belgijance prozivaju da "ne pale iz prve". Asteriksovi potomci odaju priznanje zemljacima Tintina da imaju dobre stripove, ali im poručuju da u utakmici u utorak neće imati čemu da se smeju. Veliki rivalitet vlada i oko toga da li je bolje belgijsko pivo ili francusko vino, bretonske palačinke ili komšijski pomfrit, a ovdašnja štampa ironično osluškuje i da li je veći šansonjer Žak Brel ili Žorž Brasans. Porede se i državni sistemi, udarila republika na monarhiju.

"Mere" se, u ovim uzavrelim fudbalskim trenucima, čak i nacionalni simboli, pa Francuzi tako poručuju Belgijancima da njihov "Maneken Pis", visok "svega" 55,5 centimetara nikako neće moći da popiški Ajfelovu kulu visoku 324 metra, kao što je to u foto-montaži u proslavi velike pobede u četvrtfinalu uradio sa brazilskom fudbalskom zvezdom Nejmarom, koji se gubitnički previjao po travi.

SPEC. VNNAPADAČ Francuske Olivije Žiru je odigrao pet mečeva na Mundijalu, a nema nijedan udarac u okvir gola.

ŽIRU: TIBO, LORIS JE BOLJI
OLIVIJE Žiru, napadač Francuske, pohvalio je saigrače iz Čelsija Edena Azara i Tiboa Kurtou.

- Azar je jedan od trojice najboljih igrača sa kojima sam igrao. On je skoro pa Francuz jer se izgradio u Lilu, a Tiboa je fantastičan golman. Ipak, nije bolji od mog Lorisa - rekao je Žiru. - Belgija je najjači rival sa kojim igramo u Rusiji, biće teško, odlučiće detalji. Osećamo malo veći pritisak od njih, ali znamo šta možemo i verujem da ćemo igrati finale i osvojiti Mundijal.

FRANCUSKA – BELGIJA

STADION: Krestovski. Sudija: A. Kunja (Urugvaj). Početak: 20.00 RTS 1.
FRANCUSKA: Loris - Pavar, Varan, Umtiti, Ernandez - Kante, Pogba - Mbape, Grizman, Matudi – Žiru.
BELGIJA: Kurtoa - Vermalen, Kompani, Aldervejreld, Vertongen - Karasko, Vicel, De Brujne, Čadli - Azar, Lukaku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije