Muška košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale Olimpijskih igara, pošto je ubedljivo sa 87:61 (16:5, 19:9, 31:24, 21:23) pobedila Australiju.

Srbija će se za titulu olimpijskog šampiona u nedelju boriti protiv Sjedinjenih Američkih Država, koje su u prvom polufinalu savladali Španiju. Biće to repriza meča za titulu sa prvenstva sveta pre dve godine, kada su Amerikanci slavili.

Ovom pobedom, košarkaši su osvojili sedmu medalju za Srbiju na Igrama u Riju.

Ako je neko sumnjao u ovu generaciju i verovao da je vicešampionska titula na prvenstvu sveta bila slučajnost, sada je definitivno jasno da smo se na velika vrata vratili na svetsku scenu. Bez obzira na ishod finala, imamo pravo da kažemo da smo ponovo košarkaška velesila.

Sve je u meču protiv Australije podsećalo na slavne dane naše košarke, kada smo s lakoćom stizali do finala na gotovo svakom velikom takmičenju. Aleksandar Đorđević je uspeo da uskladi 12 igrača u homogenu celinu u kojoj ponovo svako zna šta i kada mora da uradi, a šta nipošto ne sme.

Na ovoj utakmici smo ponovo imali priliku da vidimo koja je razlika između evropske, a pre svega jugoslovenske košarkaške filozofije i načina igre koju promovišu i forsiraju Amerikanci, a sve više prihvataju manje-više svi ostali. Na najbolji način je potvrđena doktrina da je isključivo timska igra, pre svega u odbrani, ključ uspeha. O odbrani koju su srpski košarkaši odigrali u prvom poluvremenu dugo će se pričati, a verovatno još duže analizirati.

U tih 20 minuta Australijanci jednostavno nisu mogli da sprovedu apsolutno ništa od onoga što su demonstrirali u prethodnim utakmicama na ovom turniru, koje su ubedljivo dobijali. Od kraja prve četvrtine njihovi NBA igrači delovali su potpuno pogubljeno i iz akcije u akciju samo su još više srljali i grešili.

U utakmici koju smo odigrali u grupnoj fazi takmičenja Australijanci su nas bukvalno prebili, često igrajući i prljavo, ali su naši igrači u polufinalnom meču bili spremni i hrabro su prihvatili borbu, pre svega sa protivničkim centrima, koji igraju u NBA ligi.

Epilog je bio da smo imali 13 skokova više, a Bogut i Bejns su ukupno postili 11 poena, dok su Raduljica i Jokić ubacili devet više. Još gore je prošao Delavedova, koji nas je u prvoj utakmici uništio, a sada je susret završio sa tri poena i dve asistencije. Za razliku od njega, Miloš Teodosić je u većem delu susreta igrao simultanku sa australijskim košarkašima i sa 22 poena i pet asistencija bio je igrač utakmice.

Posle ovakvog izdanja, naši košarkaši neće biti bez šansi protiv "nepobedivih" Amerikanaca. Već u utakmici koju su u grupi izgubili sa tri razlike pokazali su da se ne plaše i da znaju na koji način treba da se suprotstave "drim timu", a u nedelju će na teren izaći sa mogo više samopouzdanja.

To, naravno, još ne znači da su favoriti za zlato. Dovoljno je, međutim, to što više niko ne može da kaže da su autsajderi, a ukoliko faktor sreće bude na našoj strani, podvig neće biti nezamisliv.

Srbija: Teodosić 22, Simonović, Bogdanović 6, Marković 14, Kalinić 6, Nedović 1, Birčević, Raduljica 11, Jokić 9, Štimac 4, Jović 2, Mačvan 12.
Australija: Goulding, Mils 13, Bogut 4, Ingls 12, Delavedova 3, Brokenhof 6, Bairstov, Liš 3, Bejns 7, Andersen, Motum 13, Martin.