GUSTA magla opkolila je poslovnu zgradu u blizini Inđije, a opkoljavaju je i glavni junaci krimi-serije "Državni službenik" Predraga Gage Antonijevića. Snimanje novih 11 epizoda o životu agenata tajne službe - koje će najpre videti gledaoci "Telekomovog" kanala Superstar TV - trajaće bar još mesec dana. Na setu ispred modernog zdanja, koje verno "glumi" IT kompaniju "Košnica", iza kamera se čuje ideja da se magla pokupi i proda. Ostatak tima prihvata šalu i dodaje da mogu razviti biznis jer već imaju uzorke iz Pančeva, Beograda i Inđije. Ipak, Miroslav Lekić, koji sa Ivanom Živkovićem potpisuje režiju, tvrdi da gledaocima neće prodavati maglu.

Dok razgovaramo, iz magle "izranjaju" crni policijski automobil i kombi, iz kojih izlaze specijalci sa fantomkama i dugim cevima. Publika kao i u prvoj sezoni može očekivati i potere kolima i pucnjave, pa čak i eksploziju bombe na groblju.


PROČITAJTE JOŠ: Do sada ga nismo videli: Sin Branke Katić primetio paparace i zanimljivo reagovao (FOTO/VIDEO)

- Čini mi se da akcionih scena ima i više nego u prvoj sezoni, i na snimanju su delovale veoma atraktivno. Deo zapleta druge sezone, koja se dešava tri do četiri meseca po završetku prve, tiče se interneta, sajber-kriminala i uticaja društvenih mreža na javno mnjenje. Takođe posvećujemo mnogo pažnje psihološkim stanjima junaka i tome koliko rad u službi utiče na njihov privatni život. Ispitujemo do koje mere su službenici žrtve posla koji obavljaju. U tom svetlu, pratimo sudbinu glavnog junaka Lazara Stanojevića, koji je napustio službu i otkrio da ga špijunira supruga. Ono što mogu reći jeste da se pojavljuju novi likovi. Pre svega, uvodimo novog operativca BIA, inspektora Nebojšu (Petar Benčina), koji će preuzeti Lazarevu funkciju. Videćete šta će se sa njim u ostatku sezone desiti. Veoma interesantna je i uloga Nikole Rakočevića, koji tumači Stefana, vlasnika IT firme "Košnica". On je pokretački duh svih akcija u virtuelnom svetu, od sajber-kriminala do društvenih mreža. Kroz Stefanov lik pokušaćemo ne samo da zaintrigiramo gledaoce nego i da objasnimo taj svet - otkriva reditelj Lekić.

Dok agenti tajne službe iz prikrajka pokušavaju da dokuče šta se "roji" u "Košnici", ekipa "TV novosti" na pauzi razgovara sa Milanom Marićem.

- Nema još odmora od lika Lazara Stanojevića. Tek kada materijal ode u montažu, počinje "čišćenje" - kaže kroz osmeh glumac.

- Lazar otkriva da je on supruzi Ani bio samo tajni službeni zadatak. Shvata da je ceo njegov život laž. Sada ispitujemo šta takva vrsta izdaje njemu znači. Lazar je u prvoj sezoni bio samouveren i izgarao po svaku cenu, ali promeniće se. U njemu preovladava osećaj da mu je svako pretnja. Pita se kako mu je sve promaklo. Glavni pokretač mu je upravo izdaja. Ipak, ne prelazi na drugu stranu zakona. Ponovo ima oružja i jurnjave, ali drago mi je da je fokus na Lazarevoj psihološkoj drami. Bitno je što se otvorio prostor da se bavimo onim što je unutar čoveka, a ne samo demonstracijom sile.

Foto Vladimir Avramović

U Marićeve cipele uskočio je Petar Benčina, koji objašnjava da mu je lik Nebojše bio zanimljiv i inspirativan jer ne priča mnogo:

- Činjenica da je Nebojša nov u Agenciji zahteva od njega da se prilagodi. On vrlo dobro oseća pravdu, ali i zna šta je državna, odnosno službenička hijerarhija. Uprkos onome što oseća dok je na terenu, Nebojša pokušava da ostane vrhunski službenik. Publika će videti koliko je to moguće u takvoj vrsti hijerarhije i tajnog posla.

U "Službeniku" vlasnik IT firme "Košnica", Nikola Rakočević je već poznati "ajtijevac" iz serije "Jutro će promeniti sve", ali privatno, osim "Gugla" i mejla, ne koristi društvene mreže.

- "Košnica" je jedna od najuspešnijih IT firmi u zemlji, sa ogromnim rastom osnovnog kapitala. Ipak, Stefanu nije dovoljan novac, pa mu treba još malo dodatnog adrenalina i zabave. "Košnica" ima nekakve veze sa sajber-

-kriminalom, ali ne bih da otkrivam previše. Poenta je da sve sajber delatnosti mogu da utiču i na bezbednost države, te se zato naša firma našla u seriji - priča Rakočević.

Odmah ispred Stefanove glavne kancelarije nalazi se zona za odmor. Pažnju Aleksandra Berčeka, koji igra Smiljana Vučetića, privlače ekrani sa igricama i dve viseće ljuljaške. Društvo u "šetnji" kroz set prave mu Andrej Šepetkovski i gospodin sede kose u elegantnom odelu, kojeg Andrej predstavlja kao političkog gosta iz Rusije. To je Stanislav Lisni, koji na srpskom jeziku igra Atamana.

- Vasilije Karamarković je oceubica! Naravno, neću nikome oduzeti život - dobacuje Šepetkovski. - Vasilije u prvoj sezoni postaje predsednik stranke Srpskog otadžbinskog saveza, a njen idejni tvorac Vučetić samo počasni predsednik. Stranka postaje uticajna, a Vasilije popularan političar. Neminovan je sukob konzervativnih i modernih shvatanja politike. Uz Stefanovu podršku Karamarković želi da koristi informacione tehnologije za pridobijanje glasača, dok je Smiljan "stara škola", koji misli da treba navući čizme i glasove prikupljati od kuće do kuće po njivama i selima. Radujem se svakom danu zajedničkog snimanja jer mogu nešto i da naučim od Berčeka. Mislim da je naš najbolji živi glumac. A i divno se igramo na snimanju, iako je tema ozbiljna.

Došlo je vreme da se ponovo uključe kamere. "Tiho. Akcija!" začulo se na setu. Berček stavlja šešir, a Lisni mu otvara vrata Stefanove kancelarije.

Foto Vladimir Avramović

Ispratila nas je scena susreta rasejane mladosti sa nestrpljivim iskustvom. Da li je Smiljan oprostio Stefanu ono što ne dozvoljava ni svojim unucima i da li su agenti sve kockice "Košnice" povezali sa širom slikom, ostaje da se vidi.


PROČITAJTE JOŠ: Nik Kejv odgovorio frontmenu beogradskog benda The Cave Dogs: "Zvučiš zastrašujuće kao ja"

KRLE JE LOJALNA LAZARU

MEĐU retkim damama u "muškom" poslu na setu su Milena Radulović i Marta Bjelica, koja je u ulozi Krleta bila desna ruka Lazaru.

- Što ima više akcije i baratanja oružjem, meni je zanimljivije. Zato se trudim da što više uživam. Sasvim mi je zamislivo da kao tajna služba istražujemo ko i koliko kontroliše informacije koje idu preko interneta. Ne mislim da je sve to imaginacija, jer postoje ljudi koji se i u Srbiji bave sajber-kriminalom, samo mi nismo toga toliko svesni. Krle i Ljuba (Ljubomir Bulajić) su još u službi i Lazar nam nedostaje. Krle je lojalna Lazaru, pa u nekim akcijama izlazi iz linije očekivanog, jer mu veruje. Posmatram taj odnos kao prijateljski, čak i rodbinski - kaže Marta Bjelica.