SLAMOM OD JEČMA UKRAŠAVAJU JAJA: Neobična uskršnja izložba najstarijih Subotičanki

J. LEMAJIĆ

17. 04. 2021. u 10:34

UKRAŠAVANJE uskršnjih jaja od davnina je način da domaćice pokažu svoje umeće i maštovitost. Subotičke penzionerke su otišle i korak dalje i ukrašavajući jaja slamarskom tehnikom od njih su napravile prava umetnička dela.

СЛАМОМ ОД ЈЕЧМА УКРАШАВАЈУ ЈАЈА: Необична ускршња изложба најстаријих Суботичанки

Foto Arhiva

Ukrašena jaja izložile su u gradskom Udruženju penzionera i tako svima pokazale sa koliko ljubavi, strpljenja i veštine nastaju rukotvorine od kojih zastaje dah.

Vredne ruke slamarki, okupljene u udruženju "Lusa", dekorisale su kokošja, pačja, guščja i nojeva jaja, u zavisnosti od toga šta na njima žele da prikažu. Na ovaj način, kažu, čuvaju običaje, ali i ne dozvoljavaju da slamarstvo padne u zaborav.

 - Slama je zahtevna, jer potrebno je dobro da se pripremi da sve slamčice budu jednake. Treba precizno raditi, obložiti ljusku jajeta slamom, ukrasiti je i dovesti do savršenstva, a pritom paziti da se ne razbije, jer onda ode ceo trud u propast - priča nam Jelena Bedalov. - To je prilično dugotrajan posao, pa zato i nema mnogo jaja. Nisam brojala koliko sam sati utrošila, ali mi je bilo potrebno godinu dana za sve što sam napravila. Kako smo tokom cele prošle godine zbog kovida bili prinuđeni da budemo u svojim kućama, to vreme smo iskoristile da napravimo što više dela od slame.

Univerzalnog recepta za ukrašavanje slamom nema, ali se neki koraci moraju ispoštovati. Jaje se prvo izduva, zatim lepo opere da se ne lepi, da bude suvo iznutra.

 - Pre toga pripremamo slamu u fazama. Obično se koristi ona od ječma, jer je kratka i mekana. Najpre se opere, pa se pegla, lepi, i tada tek ukrasi pletenicama, mašnama, koje se prethodno izrade takođe od slame - objašnjavaju slamarke.

Pet sati za dekorisanje

Na morkino jaje se, recimo, potroši i do pet sati da bi ono bilo raskošno ukrašeno. Za neke je potrebno malo manje vremena, ali kada se ovaj posao radi, onda se ne gleda na sat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)