BEZ STRUJE I GREJANJA 13 GODINA: Zrenjaninac Milan Momirski deceniju živi uz sveću u hladnoj kući

B. GRUJIĆ

09. 12. 2020. u 12:00

VEĆ 13 zima Zrenjaninac Milan Momirski (65), inženjer hemijske tehnologije, živi u hladnoj sobi, bez grejanja i struje. Zbog duga od 2.000 dinara, koji nije imao da plati, distribucija mu je 2007. godine prekinula dotok kilovata u porodičnu kuću u Stražilovskoj ulici 108 u zrenjaninskom naselju Bagljaš.

БЕЗ СТРУЈЕ И ГРЕЈАЊА 13 ГОДИНА: Зрењанинац Милан Момирски деценију живи уз свећу у хладној кући

Foto B. Grujić

- Taj dug je zbog kamata i raznih utuženja, sada je oko 100.000 dinara - kroz suze priča Momirski. - Uzalud sam pokušavao u više navrata da namolim ljude iz Elektrodistribucije, da mi otpišu sve osim osnovnog duga.

Te 2007. godine ostao je bez posla u Fabrici sintetičkog kaučuka u Elemiru kod Zrenjanina. Od tada je bio na spisku Centra za socijalni rad.

- Povremeno sam dobijao socijalnu pomoć, u iznosu od 7.000 do 10.000 dinara i tek od ove godine, kako su mi rekli, dobijaću redovno, mesečno ovu pomoć - nastavlja Momirski, koji nema potomke, niti rodbinu u svom gradu.

Milanova supruga Vesna preminula je pre tri godine, zbog promrzlina i gangrene na povređenoj nozi i od tada, i sam bolešljiv i bespomoćan, Milan Momirski živi sam, u hladnom sobičku. Uz sveću čita knjige i stare "Večernje novosti", koje mu komšije daju, kada ih pročitaju.

- Nemam mogućnosti da kupim ni šporet ili peć, a ni para za drva ili ugalj - vidno uzbuđen priča Momirski. - Mala plinska boca, uz nekoliko sveća, svetinja mi je u kući, jer na njoj smlačim malo vode, da se operem i skuvam čaj. Onda se umotam u nekoliko ćebadi koje imam i tako čekam novi dan.

Uz kuvano jelo za ručak i konzerve preko vikenda iz Narodne kuhinje u Zrenjaninu, Milan nekako preživljava. To mu je jedini obrok tokom dana.

- Redovno plaćam račune za fiksni telefon, vodu i komunalije - govori nam Momirski. - Od 10.000 dinara, ostane tek za dopunu plinske boce i poneku kutiju čaja i sveću.

Kaže da mu krov prokišnjava i da moli Boga da nema mnogo kišnih dana, jer jednostavno novca za bilo kakvu popravku i rekonstrukciju kuće nema, a sam ne može jer je teško pokretan.

NISAM PROSJAK

- NISAM prosjak i ne molim nikoga, imam svoj ponos i dostojanstvo. Samo kada bi mi neko pomogao da opet imam struju u kući - dodaje Milan, uz napomenu da nikoga nije molio, niti se bilo gde u gradu obratio za pomoć.

DISTRIBUCIJA NEDOSTUPNA

SVI pokušaji da stupimo u kontakt sa nadležnima u zrenjaninskom EPS i da tako čujemo drugu stranu, ostali su bezuspešni. Uz objašnjenje dežurnog portira da se zbog virusa korona ne može u zgradu i da su lični kontakti izuzeti, na date brojeve telefona, pravne i službe informacija, niko se tokom celog dana nije javljao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije