KAD NAM JE TEŠKO, MI ZOVEMO LJUBU I POMOĆ STIGNE: Jedna žena iz Gline je oslonac srpskim porodicama na Baniji

Milena Marković

13. 11. 2021. u 12:00

STIŽE svuda gde je pomoć potrebna. I, ne meri, koliko je kilometara prevalila da pomogne. Uteši. Sabere namučene da zajedničku muku podele. I, vrati nadu da je svaka nevolja s ljudima, manja. Prodoran pogled. Oštar pokret. Ženska rečenica, muška misao. Snaga.

КАД НАМ ЈЕ ТЕШКО, МИ ЗОВЕМО ЉУБУ И ПОМОЋ СТИГНЕ: Једна жена из Глине је ослонац српским породицама на Банији

Ljuba Vrga, Foto I. Marinković

Ovo je naš skromni portret Ljube Vrge iz Gline, pogođene zemljotresom u zimu, protekle godine. Od tada, ova žena za koju srpski povratnici kažu da je lav lepog ljudskog lica, gotovo da ne staje. U jednom danu "preleti" sva povratnička domaćinstva u glinskim selima. Majske Poljane. Bijele Vode. Martinoviće. Vlahović... Odnese pomoć. A, otuda, poveze ljude. Do lekara. Apoteka. Pošte. U prodavnice. Banku. Okupi ih, posle, da se druže. Da uz čaj, kafu... podele nevolju. I, uspomene.

U centru Gline u udruženju "Banija, naša kuća", ovde im pruža i pravnu pomoć. Da popune dokumenta za obnovu i pribave što nedostaje. Posle ih Ljuba "taksijem" vraća na pragove od kojih su jednom odstupili i više - neće. Tu žele da ostanu do večnosti.

- Mi smo darovani Ljubom. Kad ona dođe, nama je to kao krsna slava - govori Milan Grba, dok nas dočekuje ispred naprsle kuće u Majskim Poljanama. - Odakle toj ženi takva energija? Šta je pokreće? Ponekad se zabrinem: ima porodicu. Decu. Dokle će...

Dragica Sladić i Stevo Bjelajac sa porodicom uvek mogu da računaju na svoju sunarodnicu, Foto I. Marinković

Ljubi Vrgi, ponosnoj a skromnoj, jer, istinski ponos je dovoljan samome sebi, ova priča, verujemo, neće prijati. Njen "portret" s početka, reporteri "Novosti" doneli su sa Banije tokom rada na reportaži o narodu pogođenim zemljotresom koji još potresa duše - nebrigom. Evo, i u ovu zimu hiljade porodica ulaze u neizvesno. U kontejnerima.

Razvaljenim kućama. Obećanja su se izlizala. Pomoć presušila. I, sve što je stizalo prvih dana stihije, ispisano je kao svetlo i podvig. Nebriga nadležnih je zatamnila.

- Bez obzira na sve, ljudsko je u čoveku da pomogne drugome u nevolji - kaže Ljuba Vrga.

- Ali, sama ništa ne bih mogla. Najpre, humanitarna akcija "Banija je naša kuća" i projekat "Od vrata do vrata" koje je pokrenulo Srpsko narodno veće je adresa koja je oživotvorila ovu priču. Kuća okuplja volontere. Divne mlade ljude. Tu je i naš Radovan Jović, pravnik, za sve što je potrebno našim ljudima da kompletiraju dokumentaciju i podnesu zahteve za odštetu od zemljotresa. I, ako je išta vredno pohvale, a mislim da u ovim okolnostima nikome nisu potrebne pohvale, to su ova akcija i projekat. Ja sam samo deo tog tima koji se naslanja na SNV. Na naše predstavnike u Sisačko-moslavačkoj županiji. I, nama je prevashodni cilj da povratnicima, kad su već rešili da se posle progona vrate, pomognemo da tu i ostanu i dostojanstveno traju.

divljenje Za neizmerno Ljubino požrtvovanje zahvalni su i Milan Grba (levo) i Boro Bjelajac, Foto I. Marinković

"TAKSI STIŽE U ZORU"

LjUBINU misiju u humanitarnoj akciji "Banija je naša kuća", jedan portal je naslovio "Taksi stiže u zoru". To je istina. Iz četiri banijska sela srpskih povratnika, Ljuba Vrga, do četvoro staraca stigne i preveze ih pre ranog jutra, u Glinu. Da pozavršavaju poslove, okupe se u, svojoj, banijskoj kući, a posle ih vrati. Džip kojim upravlja kao da je u njemu rođena, darovalo je Udruženju Srpsko nacionalno veće.

JOŠ IMA LEPIH USPOMENA

LjUBA Vrga, o čijoj su dobroti i plemenitosti reporterima "Novosti" pričale i banijske porodice Bjelajac, Sladojevići, Jakovovići... jedna je iz kolone prognanih u "Oluji" 1995. godine. U naručju je ponela sve svoje blago: šestomesečnog sina i deset meseci stariju ćerku. Ljuba, o putu koji je iza njih goreo, nije rada da govori. Ona, umesto tih uspomena, ima, kaže, lepših.

- Nedavno sam iz dva sela povezla dvoje staraca, mislim, da su oboje prevalili osamdesetu - priča nam uz osmeh.

- I, oni, malo po malo, upoznaju se. Deda pita: "A, od kojih si ti?" Ona mu odgovara: "Od onih od kojih si me prosio, a nisu mi te dali..." Koji sekund tišine i: "A, jooj, to si ti Zoro!" - To mi je, nekako, pokrenulo emocije - kaže Ljuba.

- Da istinska ljubav traje. I mene pokreće u ovim danima. Valjda su mi zato, moji, ovakvo ime i dali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024