IFIMES O SRBIJI: Zahvaljujući Vučiću Beograd postao epicentar dešavanja

Tanjug

02. 02. 2021. u 00:27

ИФИМЕС О СРБИЈИ: Захваљујући Вучићу Београд постао епицентар дешавања

Foto: Predsedništvo

MEĐUNARODNI institut za bliskoistočne i balkanske studije iz LJubljane (IFIMES) ocenio je da je Srbija zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću postala epicentar regionalnih dešavanja i ključna za mir i stabilnost u regionu.

U analizi "Prevremeni izbori na Kosovu 2021:Šansa za novi početak?", Institut se osvrnuo na situaciju u regionu navodeći da su zajednički ekonomski razvoj i uspostavljanje "mini Šengena" prioriteti u regionalnoj saradnji, i da pojedinačno male zemlje ne mogu da privuku globalne investitore.

Zbog toga bi, navodi se, za odstranjivanje unutrašnjih graničnih i administrativnih barijera i carina, bilo efikasnije za zemlje zapadnog Balkana da imaju usaglašenu infrastrukturnu politiku i da zajednički rade na ekonomskoj obnovi regiona.

"Vučić uspešno rebrendira Srbiju, a Kosovo je u stalnom nazadovanju zahvaljujući neodgovornim političkim elitama, koje vršeći javne i odgovorne funkcije u prvi plan stavljaju svoje lične interese i bogaćenje, a ne interese Kosova", zaključuje se u analizi.

Kao primer Ifimes navodi mišljenje analitičara da je Srbija dodatno ojačala svoju poziciju za vreme pandemije virusa kovid-19 uspešnim suprotstavljanjem pandemiji u martu 2020.godine, a sada još uspešnijom vakcinacijom stanovništva.

Sa druge strane, vakcinacija je potpuni fijasko vlade premijera privremenih kosovskih institucija Avdulaha Hotija, koji će se verovatno, navodi se, upisati kao "najnesposobniji premijer Kosova", a broj žrtava zbog pandemije kovida-19 premašiće sva očekivanja.

Komentarišući predstojeće izbore na KiM, Ifimes navodi da su oni ponovno u znaku obračuna dela srpske opozicije i albanskih političkih stranaka sa Srpskom listom, koju predvodi Igor Simić, a podržava predsednik Srbije Vučić.

"U stvari, preko Srpske liste, koja je favorit izbora u srpskoj zajednici na Kosovu, pokušaće da se obračunaju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako se približava završnica izborne kampanje rastu tenzije usmerene prema Srpskoj listi, u koju je uključeno i korišćenje nasilja", piše Ifimes.

Kako se navodi, od izuzetne važnosti je da se okonča briselski dijalog Beograda i Prištine potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma, ukinu granice u regionu i otklone barijere i tako započne intenzivna međusobna saradnja.

U Analizi se dalje navodi da su sve dosadašnje vlade na Kosovu, preuzimanjem vlasti najavljivale ubrzan razvoj sa obećanjem, da će izgrađivati snažne institucije, koje će biti faktor unutrašnje stabilnosti i mira i da će tako doprinositi stabilnosti i miru u regionu.

"Obećanja se nisu se ispunila, a građani Kosova su duboko razočarani vladajućim političkim strukturama, jer su jedini u regionu, koji nemaju bezvizni režim. Nigde na svetu, iz dosadašnje prakse, nije zabeleženo, da su političko-kriminale strukture izgradile snažne državne institucije, nego upravo suprotno", piše u analizi.

Navodi se da kriminal na Kosovu svoje korene vuče još iz vlade u egzilu, a da su jezgro kriminala komandanti takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i (para)obaveštajna služba (ShIK) u saradnji sa političkim strukturama.

Kada se sagleda nedavna prošlost mogu se primetiti snažne veze između sadašnjih političkih lidera i ogromnih suma novca, koje su sakupljane kroz različite fondove, piše Ifimes i dodaje da su brojne aktivnosti bile netransparentne i da se dovode u vezu sa enormnim bogaćenjem pojedinih aktuelnih i bivših političkih čelnika i članova njihovih porodica.

"Kriminal i korupcija su nastavljeni i posle međunarodne intervencije i rata na Kosovu 1999. godine. Nepotizam je prisutan u svim segmentima društva, a odvija se pod neposrednom kontrolom i usmjeravanjem iz vrhova političkih stranaka", navodi Ifimes u analizi.

Istovremeno, navodi se, analitičari upozoravaju na sinhronizovanu kampanju i povećane napade političko-kriminalnih struktura na Kosovu i "pokušaje diskreditacije usmerene protiv Pokreta Samoopređeljenje i njegovog predsednika Aljbina Kurtija".

Zaključuje se "da bi pobeda Samoopredeljenje stabilizovala političku situaciju kada bi Pokret sam formirao novu vladu", kao i da je potrebno da Samoopredeljenje pokaže politički senzibilitet prema manjinama, posebno srpskoj zajednici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (47)

star

02.02.2021. 14:09

Slažem se sa konstatacijom IFIMES-a da je Srbija zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću postala epicentar regionalnih dešavanja i ključna za mir i stabilnost u regionu.

star

02.02.2021. 14:11

Uspostavljanjem mini Šengena male zemlje ragiona će biti u prilici da privuku svetske investitore, koji će svojim ulaganjima doprineti napretku tih zemalja i čitavog regiona.

star

02.02.2021. 14:13

Sa usaglašenom infrastrukturnom politikom i zajedničkim radom na ekonomskoj obnovi regiona, mnogo će mo svi u regionu dobiti, ali treba imati volje i želje za tako nešto, jer imamo veliki problem, što se neki ne žele otarasiti prošlosti.

Danijela

02.02.2021. 15:43

Koliko je Vucic postovan drzavnik, pokazuju priznanja i podrska sa svih strana. Zahvaljujuci nasoj politici postajemo jedan od glavnih faktora mira i beybednosti na Balkanu.

Uroš

02.02.2021. 17:44

Predsednik Srbije i ceo njegov tim bori se da Srbija svakim danom sto vise napreduje! Samim time sto smo prvi u regionu po vakcinisanju je za svaku pohvalu!

Dama bez blama

03.02.2021. 08:50

Srbija nastavlja da ide ispred regiona i generalno smo motor Balkana, uvek bili i ostali. Dobro je sto svet sad menja sliku o nama, nakon toliko decenija satanizovanja nas i nase drzave.

Mile Bambus

03.02.2021. 08:52

Ja jedva cekam da se zavrsi ova korona i da krenemo svi u napad na prve pozicije i sto se tice ekonomije, sve sto im radimo u sportu, mozemo i u ekonomiji.