VUČIĆ I ŠIB: Srbija najvažniji partner Nemačke u razvojnoj saradnji

Tanjug

26. 01. 2021. u 14:19

ВУЧИЋ И ШИБ: Србија најважнији партнер Немачке у развојној сарадњи

Foto: Tanjug

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom izrazio zahvalnost nemačkim investitorima što u Srbiji zapošljavaju više od 67.000 ljudi, a Šib je naglasio da „Srbija Nemačkoj nije samo snažan ekonomski partner", već da je Nemačkoj „najvažniji partner u regionu u oblasti razvojne saradnje".

Vučić i Šib konstatovali su da su odnosi dve zemlje na izuzetnom nivou, što predstavlja dobru i čvrstu osnovu za dalje unapređenje sveukupnih odnosa i još snažniji razvoj i unapređenje ekonomske saradnje, saopštila je pres služba predsednika.

Vučić je rekao i da se nada da će se broj zaposlenih u nemačkim firmama povećavati sa daljim unapređenjem našeg poslovnog okruženja.

- Pored toga što obezbeđuju radna mesta, nemačke kompanije imaju izuzetan uticaj na preduzetnički duh i radne navike, kao i na razvoj dualnog obrazovanja u našoj zemlji - istakao je Vučić i posebno naglasio da će Srbija u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti upravo ovoj vrsti obrazovanja, kao i zelenoj agendi i zaštiti životne sredine.

Na sastanku je posebna pažnja posvećena konkretnim novim ulaganjima, čija se realizacija očekuje u narednom periodu.

Ambasador Šib je rekao da Ambasada SR Nemačke snažno i aktivno podržava postojeći trend povećanja investicija.

Šib je ovom prilikom predsedniku predstavio novu direktorku GIZ-a u Srbiji, Danijelu Funke, kao i novog šefa kancelarije KfW, Rudigera Hratmana.

- Vlada Nemačke je u poslednjih 20 godina sa svojim institucijama KfW i GIZ, realizovala u Srbiji projekte u vrednosti od 2 milijarde evra - istakao je Šib i dodao da će fokus Nemačke u Srbiji i nadalje biti na projektima iz oblasti održive ekonomije, dualnog obrazovanja, obnovljivih izvora energije i zaštiti životne sredine, kao i vladavini prava.

Nemačka trenutno podržava Srbiju u ovim oblastima sa 240 miliona evra.

Predsednik Vučić je u tom kontekstu posebno istakao da očekuje još veće učešće kompanija iz Evropske unije u infrastrukturnim projektima, budući da Srbija ozbiljno pristupa konceptu opšteg razvoja zemlje uz punu posvećenost razvojnoj saradnji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (63)

Slavica

26.01.2021. 14:41

Srbija i Nemačka su uvek imale korektne odnose i saradnju, što će se i nastaviti i u narednom periodu ulagajući u investicije i ekonomiju naše države.

star

26.01.2021. 15:20

Srbija je i zahvaljujući nemačkim investitorima postala lider u regionu i moramo se i dalje truditi da imamo dobre odnose i još čvršću saradnju sa ovako moćnom Nemačkom.

star

26.01.2021. 15:23

Ambasador Šib ima velikog uticaja u jačanju prijateljskih odnosa i dobre saradnje sa Nemačkom, čiji su investitori otvorili veliki broj kompanija u Srbiji i zaposlili veliki broj naših građana.

Jovana

26.01.2021. 16:03

Oдноси Србије и Немачке cy на изузетном нивоу, што представља добру и чврсту основу за даље унапређење свеукупних односа две земље и још снажнији развој и унапређење економске сарадње.

Jasmina

26.01.2021. 16:04

Modernom i transparentnom politikom predsednika uspeli smo da saradnju sa jednom od najvecih zemalja Evrope ,Nemackom dovedemo na maximum saradnje.Investicioni program Nemacke u Srbiju je od velikog značaja i nastavljamo saradnju u tom pravcu.

petra

26.01.2021. 16:37

Pored toga što obezbeđuju radna mesta, nemačke kompanije imaju izuzetan uticaj na preduzetnički duh i radne navike, kao i na razvoj dualnog obrazovanja u našoj zemlji

nedeljko

26.01.2021. 17:14

Nemacka je jedan od najveci invstitora u nasoj zemlji, nova radna mesta, dobre plate, njihov standard i nacin rada koji je nadaleko poznat. Od kad je dosao Lidl razdrmao je cene kod nas, plus zaposlio ogroman broj nasih ljudi.

Marko

26.01.2021. 18:21

Ovaj sastanak je od velikog značaja kako za Srbiju tako i za Nemačku samim tim što je obema zemljama važno da nastave uspešnu saradnju kao što je i do sada bila.

NIKOLA

26.01.2021. 19:19

Saradnja Srbije i Nemačke rezultovala je brojnim uspesima i dostignućima Srbije u ekonomskom i privrednom smislu, a posebno kroz rad nemačkih kompanija koje u Srbiji zapošljavaju ogroman broj radnika, u najrazličitijim industrijskim postrojenjima! To je saradnja za primer!